Da bo letošnje spomladansko čiščenje brez napake

sesanje

Pomlad že tradicionalno prinaša tudi spomladansko čiščenje, ko se po hladnejših in krajših dneh odločimo znebiti odvečne navlake in osvežiti naš dom. Na zahodu gre že za nekakšen ritual, zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, da bo letošnje spomladansko čiščenje brez napake in karseda učinkovito.

1. Pripravite si načrt

Tako kot se praznične kuhe ne lotimo brez načrta in nakupovalnega seznama, enako velja tudi za čiščenje. Naredite si načrt vnaprej in razmislite, kateri prostori se bodo znašli na vašem čistilnem listku. Vzemite si dovolj časa, saj vas bo časovna stiska zgolj izpostavila nepotrebnemu stresu. Priskrbite si pomoč, če se vam to zdi potrebno. Najdite radijsko postajo, ki vas bo spodbujala. Razmislite, kaj bo za kosilo oziroma si le-tega pripravite vnaprej. Najbolj pomembno pa je, da si pripravite seznam vseh čistil, ki jih boste potrebovali in jih nakupite vnaprej. Najhuje je, če vam pri pospravljanju zmanjka primernega čistila. Priprava je tako zelo pomembna.

Za trdovratno čiščenje pa ni potrebno čakati vsake pomladi. Če si delo razporedite med leto, vam bo čiščenje veliko lažje. Zato si lahko takšen načrt pripravite tudi za vsak teden ali mesec, kakor vam je najbolj po godu.

2. Najprej organiziranje, šele nato se lotite čiščenja

Mnogokrat je spomladansko čiščenje priložnost, da se znebite vseh nepotrebnih stvari, ki jih nikoli ne uporabljate, ali pa da zamenjate zimsko garderobo s pomladno/poletno. Zato se vedno najprej lotite organiziranja, kar pomeni, da postavite vse stvari na svoje mesto, umaknite tiste, ki jih ne uporabljate in podobno. Šele nato v roke vzemite sesalec in krpo. V nasprotnem primeru bo vaš trud zaman, ker boste z reorganiziranjem po pospravljanju uničili ustvarjeno harmonijo.

3. Poskrbite za primerno »opremo«

Zapisali smo že, da morate pred čiščenjem poskrbeti, da imate vsa čistila na voljo. A to ni vse. Poskrbeti morate tudi za čiste krpe (operite jih, če jih ne uporabljate redno), dovolj gobic, čista vedra, prav tako očistite metlo in smetišnice, tudi koše za smeti. Nikar ne pozabite na sesalec – le s čistim filtrom bo ta deloval optimalno. Tudi »oprema« je torej pomembna.

4. Začnite na vrhu

S čiščenje začnite na vrhu, ozrite se prosti stropu, začnite pri vrhnjih policah in se pomikajte navzdol. Tla pomijte na koncu. Tako se boste izognili, da bi na čista tla padala umazanija iz višjih nivojev.

5. Razmislite o časovnici

Ko si boste delali plan, razmislite, če je smiselno spomladansko čiščenje razdeliti na več dni. Kot že omenjeno, je hitenja slab pomočnik čiščenja. Zato je bolje, predvsem ko imamo pred sabo večje prostore, hišo, stanovanja, da si vzamemo več dni časa. Če vam ne uspe med tednom, si rezervirajte vikend. Pomislite, kdo bi vam lahko pomagal. Če boste imeli na voljo dovolj časa, se lahko lotite tudi trdovratnejših čistilnih opravil, kot je čiščenje shrambe, hladilnika, pečice in podobno.

Povzeto po: https://deloindom.delo.si/bivanje/svetujemo/5-napak-pri-spomladanskem-ciscenju; https://deloindom.delo.si/bivanje/svetujemo/5-nedeljskih-opravil-za-bolj-cist-in-urejen-dom

Prejšnji članekNasveti za prvomajski žar
Naslednji članekTrdnost stiropora nam veliko pove
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.