Nasveti za fugiranje ploščic, ki bodo izboljšali celoten postopek

Nasveti za fugiranje ploščic
Nasveti za fugiranje ploščic Foto: Ruslan Sidorov iz iStock

Fugiranje ploščic je ključni in za mnoge zaključni korak pri vsakem projektu polaganja ploščic in če ga pravilno izvedete, lahko s tem pomembno vplivate na končni videz in vzdržljivost vaše namestitve. Ne glede na to, ali ste izkušen DIY navdušenec ali pa začetnik, ki se loteva svojega prvega projekta polaganja ploščic, je razumevanje osnov fugiranja bistvenega pomena. V prispevku najdete pet neprecenljivih namigov oz. nasvetov, s katerimi boste zagotovili, da bo vaš postopek fugiranja potekal gladko in da se boste na koncu pohvalili s čudovito obdelano površino s ploščicami.

Priprava je ključna

 • Prepričajte se, da so ploščice trdno nameščene in čiste, preden začnete s fugiranjem. Odstranite vse distančnike ali ostanke med ploščicami.
 • Razmislite o uporabi distančnikov za ploščice, da ohranite dosledne vrzeli med ploščicami za bolj enotno linijo fugiranja.
Stirring the building mix. Putty for walls. Beautiful slow motion, the texture of the putty is clearly visible.
Foto: Dina Damotseva iz iStock

Izberite pravo fugirno maso

 • Izberite ustrezno vrsto fugirne mase za svojo specifično uporabo, kot je brušena ali nebrušena fugirna masa, epoksidna fugirna masa za območja, ki so nagnjena k vlagi, ali barvno usklajena fugirna masa za brezšiven videz.
 • Bodite pozorni na barvo fugirne mase; dopolnjevati mora ploščice in vaš celoten dizajn.
Workman or builder applying blue grout to white interior tiles in a house in a concept of DIY or decorating, close up view of his arm.
Foto: Horsche iz iStock

Pravilno zmešajte fugirno maso

 • Upoštevajte navodila proizvajalca za mešanje fugirne mase, vključno z razmerjem med vodo in fugirno maso ter časom mešanja.
 • Uporabite mešalno lopatico in sveder, da zagotovite gladko konsistenco brez grudic.
mixing grout in a bucket for mechanic work or repair
Foto: Kittisak Kaewchalun iz iStock

Pravilno nanašajte fugirno maso

 • Delajte v majhnih odsekih, da si zagotovite dovolj časa, da enostavno fugirate in očistite območje, preden se fugirna masa posuši.
 • Uporabite gumijasto gladilko ali gladilko za fugirno maso pod kotom 45 stopinj, da razporedite fugirno maso diagonalno po ploščicah in jo potisnete v reže.
 • Odstranite odvečno fugirno maso s površine ploščic tako, da držite plovec pod strmejšim kotom in z njim postrgate diagonalno po ploščicah.
Seam grouting with black grout. Tile grout. Construction work with ceramic tiles. Grouting, joining wall tiles. The builder processes the seams between ceramic tiles.
Foto: Ruslan Sidorov iz iStock

Pravilno čiščenje in tesnjenje

 • Ko pustite, da se fugirna masa strdi v priporočenem času (običajno 15-30 minut), z vlažno gobo obrišite odvečno fugirno maso s površine ploščic. Gobo pogosto izpirajte.
 • Pred tesnjenjem počakajte, da se fugirna masa popolnoma strdi v skladu z navodili proizvajalca (običajno 48 ur). Nanesite kakovostno tesnilo za fugirno maso, da zaščitite fugirno maso pred madeži in vlago.
 • Občasno preverite zaprto fugirno maso in po potrebi ponovno nanesite tesnilo, da ohranite njeno zaščito.
Close-up Of Person Hand Cleaning The Dirty White Tile Of The Wall Using Brush
Foto: AndreyPopov iz iStock

SEO urednik

Prejšnji članekVlada ponudila pojasnilo glede solidarnostnega prispevka in sobot
Naslednji članek5 najpogostejših napak pri fugiranju, ki jih ne smemo storiti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.