Nasveti za ekonomično izbiro avtomobila

Vožnja z avtomobilom predstavlja enega večjih letnih stroškov. Zato je ob nakupu pametno razmisliti, kakšen avtomobil je za vas najprimernejši.

Izberite vozilo glede na vaše potrebe. Če se na primer večinoma vozite v mestih, je morda manjši hibrid prava izbira za vas, saj le-ti naredijo več kilometrov pri mestni vožnji in se lažje parkirajo. Ne pozabite, da močnejši kot je motor avtomobila, večji bo strošek letne registracije in zavarovanja.

Če potrebujete vozilo za vleko ali prevoz blaga, potem je dizelsko vozilo primerno za vas. Dizelski motorji so močnejši, in 30 do 35 odstotkov učinkovitejši od podobno velikih bencinskih motorjev. Nova generacija čistih dizelskih vozilih mora izpolnjevati enake standarde emisij kot bencinski motorji.

Razmislite o nakupu varčnih vozil. Porabo “goriva” električnih, hibridnih vozil in vozil na alternativna goriva (npr.: avtoplin in CNG) lahko zmanjša vaše stroške goriva in s tem pripomorete tudi k čistejšem okolju. Vgradnja avtoplina v vaš obstoječ ali nov avtomobil se vam bo kljub višji začetni investiciji, hitro povrnila, če letno prevozite več kot cca. 15.000 kolimetrov. Avtoplin je skoraj enkrat cenejši od bencina, bencinske črpalke z avtoplinom v Sloveniji pa so vedno številčnejše.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.