Nove fotovoltaične celice, ki absorbirajo več svetlobe

Sončna energija je zagotovo eden glavnih virov čiste obnovljive energije za človeško prihodnost. Veliko raziskav je zato usmerjenih v nove izume in tehnologije na tem področju. Velik prodor je uspel znanstvenikom iz Standfordske Univerze. Izumili so namreč nove sončne celice, ki absorbirajo več svetlobe, kot obstoječe sončne celice.

Raziskovalcem z Univerze v Standfordu je uspel velik prodor na področju sončne tehnologije. Razvili so  nov, najtanjši in najbolj učinkovit sloj fotovoltaičnih celic. Namesto povečanje velikosti celic, so ustvarili izredno tanko nano-ploščico, ki je 1000-krat tanjša od vseh drugih komercialno dostopnih tankoplastnih sončnih celičnih zbiralnikov.

Nove solarne plasti celic so “debele” le 1,6 nanometra in izredno lahke. Zato zmanjša tudi količina materiala, ki je potrebna za njihovo proizvodnjo. Kljub temu nove sončne celice absorbirajo več svetlobe, kot vse trenutno poznane fotovoltaične tehnologije.

 

“Naše celice absorbirajo 99 odstotkov rdečkasto-oranžne svetlobe,” je povedal Carl Hägglund, raziskovalec na Oddelku za kemijsko inženirstvo in vodilni avtor študije. “Prav tako smo dosegli tudi 93 odstotno absorpcijo svetlobe v zlatem spektru.”


Te rezultate so dosegli z vgradnjo več bilijonov zlatih nanodelcev v njihove sončne celice. Vsaka zlata nanocelica je manjša od velikosti prstnega odtisa in vsebuje približno 520 milijard nonodelcev na kvadratni centimeter.

Naslednji korak za Stanfordsko skupino je dokazati, da se njihova tehnologija lahko uporablja v sodobnih sončnih panelih. V ta namen raziskovalci iščejo gradbene konstrukcije z uporabo tankih polprevodniških materialov, ki lahko absorbirajo sončno svetlobo. Končni cilj je razviti boljše sončne celice, ki lahko absorbirajo največjo količino svetlobe z najmanjšo količino porabljene snovi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.