Sedem nasvetov za čiščenje kovancev

Black Euro coins being washed, suggesting the term
Foto: nemoris iz iStock

Kovanci so lahko ena najbolj umazanih reči na tem planetu. Najhuje je, ker so v naših rokah skoraj vsak dan. Seveda je marsikaj odvisno od našega načina plačevanja, kaj šele, če se s kovanci ukvarjamo zbirateljsko. Kako poskrbeti, da se bodo kovanci bleščali v soju mesečine, če nekoliko dramatiziramo? V prispevku najdete nasvete za čiščenje kovancev.

1Ocenite vrednost kovanca

Two euro coin on dark textured background. Close-up macro photography, high angle top view
Foto: ClusterX iz iStock

Preden poskušate očistiti kovanec, je ključno oceniti njegovo vrednost in zgodovinski pomen. Kovanci z numizmatično vrednostjo, kot so redki ali zbirateljski kovanci, so pogosto bolj dragoceni, če jih pustite v prvotnem stanju, tudi če so videti umazani. Čiščenje takšnih kovancev lahko zmanjša njihovo vrednost z odstranitvijo patine ali spremembo njihove površine. Po drugi strani pa so lahko običajni kovanci brez pomembne numizmatične vrednosti primerni za čiščenje, če se to izvede previdno. Preverite, kateri kovanec vam lahko prinese veliko bogastvo.

2Izogibajte se ostrim kemikalijam

Pile Of Old Coins Collection
Foto: ArisSu iz iStock

Ostre kemikalije, kot so belilo, amonijak ali komercialna čistila za kovine, lahko reagirajo s kovinsko sestavo kovancev, kar povzroči nepopravljivo škodo. Te kemikalije lahko povzročijo korozijo, razbarvanje ali odstranitev pomembnih površinskih elementov. Takšnim čistilom se je najbolje izogniti in se odločiti za nežnejše metode.

3Uporabite blag detergent

Money laundering illustration. Hand washing coins and ful of foam.

Če je površina kovanca vidno umazana ali umazana, lahko blag detergent, pomešan s toplo vodo, učinkovito odstrani površinske onesnaževalce. Izberite blago milo za pomivanje posode ali tekoče milo za roke in ga razredčite z vodo. Nežno podrgnite kovanec s prsti ali zobno ščetko z mehkimi ščetinami, da zrahljate umazanijo, pri čemer pazite, da ne drgnete premočno, da ne opraskate površine kovanca.

4Namočite v destilirano vodo

Rusty coins in vinegar and salt
Foto: Pradit_Ph iz iStock

S kovancev s trdovratno umazanijo ali umazanijo lahko z namakanjem v destilirani vodi zrahljate ostanke, ne da bi pri tem povzročili škodo. Destilirana voda je brez nečistoč in mineralov, ki bi lahko reagirali s površino kovanca. Preprosto postavite kovanec v posodo z destilirano vodo in pustite namakati nekaj ur ali čez noč. Izogibajte se uporabi vode iz pipe, saj lahko vsebuje kemikalije ali minerale, ki bi lahko poškodovali kovanec.

5Posušite kovanec

Euro coins in black wallet on wooden table

Po čiščenju nežno osušite kovanec z mehko krpo, ki ne pušča vlaken, da odstranite odvečno vlago. Izogibajte se močnemu drgnjenju kovanca, saj lahko s tem povzročite praske ali poškodbe površine. Namesto tega z drgnjenjem popivnajte vodo, ne da bi poškodovali podrobnosti kovanca.

6Sušenje na zraku

Saving money concept Man hand putting Row and coin Write Finance Saving money concept Man hand putting Row and coin Write Finance

Pustite, da se kovanec popolnoma posuši na zraku, preden ga shranite ali z njim ravnate naprej. Kovanec položite na mehko, čisto površino, da preprečite praske. Izogibajte se uporabi toplote ali sušilnikov za sušenje, da pospešite proces sušenja, saj lahko prekomerna vročina poškoduje površino kovanca.

7Razmislite o profesionalnem čiščenju

Close-up view of coins holding in blisters in coin album. Numismatics

Če imate dragocen ali zgodovinsko pomemben kovanec, ki zahteva obsežno čiščenje ali obnovo, je priporočljivo, da poiščete strokovno znanje profesionalnega konzervatorja kovancev. Profesionalni konzervatorji imajo znanje, orodja in izkušnje za varno čiščenje in ohranjanje kovancev brez povzročanja škode. Lahko ocenijo stanje kovanca in priporočijo najprimernejše metode čiščenja za ohranitev njegove vrednosti in celovitosti.

Prejšnji članekSte že opazili te kitajske znamke na naših cestah?
Naslednji članekWalk-in prha nasveti za načrtovanje breznivojskega pršnega prostora

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.