Če imate ta kovanec za dva evra, bi lahko obogateli!

Two euro coin on dark textured background. Close-up macro photography, high angle top view
Foto: ClusterX iz iStock

Kovanec za dva evra, ki ga morda držite v rokah, je vreden bistveno več kot dva evra. Nekateri se začnejo pri ceni celo od 4000 evrov dalje!

Kako je to mogoče? No, v določenih situacijah Evropska unija trži posebne kovance v omejenih serijah, ki sčasoma postanejo izjemno dragoceni. Na primer, v čast 25. obletnici smrti princese Grace Kelly je Monako skoval 20.001 kovancev za dva evra z njeno podobo. V sedmih letih, do leta 2014, jih je šlo na trg 20.000, eno serijo pa je dobila v dar njen sin, princ Albert II.

V nobeni spominski seriji doslej ni bilo izdelanih manj kovancev, kar dodatno povečuje vrednost omenjene monaške serije. Že v obdobju od leta 2007 do 2014, ko so jih še izdelovali, so jih prodajali po povprečni ceni 120 evrov, danes pa so vredni 4000 evrov.

Obstajajo še druge serije kovancev

Tudi kovanec za dva evra iz Litve, izdelan leta 2021, je izjemne vrednosti, a ne zaradi omejene serije, temveč zaradi napake. Od 500.000 v obtoku jih ima 500 napako na robovih, zato jih v zbirateljskih krogih prodajajo za okoli 3000 evrov.

Tudi druga serija dveh evrov iz Monaka dosega izjemno vrednost. Izdelana je bil leta 2016 v počastitev 800 let tamkajšnje trdnjave in se prodaja za 1500 evrov, ker gre za omejeno serijo.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRN1
Prejšnji članekEurojackpot dal novega milijonarja, Slovencem le ‘drobtinice’
Naslednji članek6 trikov, s katerimi boste preprečili, da banane postanejo črne in lepljive
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.