Najbolj učinkoviti načini omejitve podnebnih sprememb vas bodo presenetili

Na našem planetu naj bi se do leta 2030 povprečna temperatura dvignila kar za 1,5 stopinje Celzija zaradi globalnega segrevanja. Pomagamo si lahko le sami, če združimo moči in ustrezno ukrepamo. Tako svarijo strokovnjaki v poročilu, ki ga je objavil Medvladni forum o podnebnih spremembah (IPCC) oktobra lani.

Da bi zmanjšali vpliv na klimatske spremembe, bi morali storiti veliko več, kot le začeti sproti ugašati luči in razne naprave. Dejstvo je, da lahko začne ogljični odtis zmanjševati že vsak pri sebi doma z nekaj preprostimi ukrepi.

Prehrana

Glede modernih načinov pridelave in predelave hrane je bilo napisanega in izrečenega že veliko. V prvi vrsti bi lahko vsakdo, ki ima vrt, začel kompostirati. S smiselnim načrtovanjem obrokov in ne impulzivnim nakupovanjem, bi lahko zavrgli veliko manj hrane. Ob vzreji živine se sproščajo velike količine toplogrednih plinov. Zaradi tega nekateri vidijo rešitev v preusmerjanju v uživanje hrane pretežno rastlinskega izvora.

Transport

Potovanje z letalomGneče na cestah, na parkiriščih. Obremenitev zračnega, železniškega in vodnega prometa je neverjetna. Veliko bi pripomogli, če bi logistično bolje izvedli transport dobrin. Vsakdo bi lahko pomembno vplival na okolje z uporabo električnih vozil. Pomagalo bi, če bi države vlagale v dobro železniško infrastrukturo in v razvoj hitrih vlakov. Z zmanjšanjem števila letov na najrazličnejše počitnice pa bi lahko na še en način prispeval tudi vsak posameznik.

Dom in mesto

Prevažanje po mestu z avtomobili je v tujini ponekod že močno omejeno. Tudi v Sloveniji so nekatera mesta za promet zaprla vsaj strogi center. Rešitev je tako v oblikovanju pešcem prijaznih mest, kjer za običajno življenje ni treba premagovati velikih razdalj, temveč so najnujnejše stvari na voljo na relativno kratkih razdaljah, kar je primerno za pešce in kolesarje. Z ureditvijo parkov bi vrnili mestom življenje in izboljševali kakovost zraka.

Domove bi lahko opremljali z zelenimi strehami, jih opremljali z napravami za pametne domove in tako veliko privarčevali pri porabi energije in vode. Uporaba pametnih termostatov in ustreznih klimatskih naprav ter drugih naprav za ‘pametni’ dom, so le nekateri izmed mnogih načinov.

Izraba tal

Širjenje mest, krčenje gozdov, spreminjanje kmetijskih zemljišč v zazidljiva … vsi ti in številni drugi ukrepi negativno vplivajo na naš planet. Če bi načrtno zasajevali več dreves, bambusov, vrnili zemljo avtohtonim prebivalcem, ki bi jo predelovali, ohranjali mokrišča, naravne rezervate ter zaščitili in obnovili tropske gozdove, bi naredili velikanski korak za naš planet.

Poraba elektrike

Investiranje v vetrno in hidro energijo ter gradnja sončnih elektrarn so zagotovo ukrepi, o katerih bi morala razmišljati politika. Doma lahko začnemo pri tem, da potratne aparate in naprave zamenjamo z varčnejšimi, si omislimo recimo električno vozilo, namestimo sončne celice za vsaj lastno oskrbo …

Ravnanje z vodo in odpadki

Z vodo bi morali ravnati manj potratno, biti bi morali bolj dosledni pri ločevanju odpadkov in reciklaži ter uporabljati okolju prijaznejše materiale za gradnjo objektov in opremljanje stavb. Nemalo gradbenega materiala in pohištva namreč pristane v okolju.

odpadki in recikliranje

Kaj je najpomembnejše?

Kot pišejo pri CNN, je najpomembnejši ukrep izmed zgoraj naštetih in ki bi ga morali nujno sprejeti, ta, da bi se gradilo več vetrnih turbin. Drugi ukrep po pomembnosti je obnova tropskega gozda in namensko pogozdovanje. Uživanje več rastlinske in manj živalske hrane, je tretji ukrep, ki bi ga bilo priporočljivo sprejeti. Četrti ukrep, predvideva, da bi se morali izogibati uporabi ekološko spornim freonskim plinom, ki se uporabljajo pri napravah za hlajenje. Med pomembnejše ukrepe pa spada še zmanjševanje količin odpadkov (tudi odpadne hrane).

Urednica portala MojPrihranek.si

PREKOCNN
Prejšnji članekPrenovljene spodbude za naprave za samooskrbo z električno energijo in skoraj nič-energijske stavbe
Naslednji članekSolarni panel, ki ga preprosto namestite na okno

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.