Prenovljene spodbude za naprave za samooskrbo z električno energijo in skoraj nič-energijske stavbe

Eko sklad razširja nabor upravičencev do spodbud za naprave za samooskrbo z električno energijo ter nadaljuje s spodbudami za gradnjo, nakup ali celovito obnovo skoraj nič-energijskih stavb.

Z novim javnim pozivom za spodbude za samooskrbo z električno energijo se razširja nabor upravičencev, saj je za spodbudo poleg gospodinjskega upravičen tudi mali poslovni odjem in skupnostna samooskrba, to je samooskrba skupnosti OVE oziroma večstanovanjske stavbe. Upravičene osebe so po novem tako fizične kot pravne osebe, spodbuda pa se lahko dodeli tudi za samooskrbo večstanovanjske, poslovno-stanovanjske, stanovanjsko-poslovne in poslovne stavbe.

Višina nepovratne finančne spodbude ostaja 180 EUR za 1 kVA inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo, in sicer za največ 80 % vsote priključnih moči odjemnih mest.

Za ukrepe gradnje ali nakupa skoraj nič-energijske nove stanovanjske stavbe, celovite obnove stavbe na raven skoraj nič-energijske stavbe in nakupa stanovanja v novi ali obnovljeni skoraj nič-energijski večstanovanjski stavbi je Eko sklad objavil nov samostojen javni poziv. Sofinanciranje je namenjeno izključno celovitim in visoko energetsko učinkovitim  novogradnjam in celovitim obnovam stanovanjskih stavb, z upoštevanjem strogih zahtev za kakovostno izvedbo gradbenih in inštalacijskih del. Gre za nadaljevanje obstoječega poziva pri čemer so v kategoriji  najbolj »naravne« gradnje po novem okna in fasadne obloge obvezno lesene, zato so tu spodbude nekoliko višje.

Matjaž Lesjak

Urednik portala MojPrihranek.si

VIREko sklad
Prejšnji članekPoenostavljen postopek za pridobitev subvencije Eko sklada za občane
Naslednji članekNajbolj učinkoviti načini omejitve podnebnih sprememb vas bodo presenetili
Matjaž Lesjak

Urednik portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.