Kako preprosto odstraniti tapete

Se tudi vi kar zdrznete ob misli na odstranjevanje tapet po celotni hiši ali stanovanju? Če se temu ne morete izogniti in vas to opravilo vseeno čaka, je pred vami nekaj napotkov, kako se tega lotiti na čim bolj preprost in čim manj umazan način. 

Preverite s strgalom

Preden se zapodite v stene z milnico, s strgalom preverite, kako močno se tapete sploh držijo stene. V kolikor jih lahko enostavno trgate, boste potrebovali le mirno roko, nekaj potrpljenja in strgalo. Tapete odstranjujte počasi in ne na silo. Preprosto si predstavljajte, da odstranjujete nalepko s škatlice – če jo prehitro potegnete, imate več dela z odstranjevanjem ‘ostankov’, kajne?

Namočite tapete

V kolikor trganje ni preprosto in se tapete dobro držijo podlage, boste potrebovali
– vodo in milo,
– vedro,
– valjček za luknjanje tapet,
– pleskarski valjček,
– rjuhe ali drugo zaščito za tla,
– kovinsko lopatico,
– brusni papir.

S posebnim valjčkom za odstranjevanje tapet naluknjajte tapete. Več kot bo luknjic, hitreje bo voda pronicala pod tapeto in ta bo hitreje odstopila od podlage. Iz vode in mila v vedru pripravite milnico.

Preko tapet, ki ste jih naluknjali, s pleskarskim valjčkom nanesite milnico (ali namensko sredstvo za odstranjevanje tapet). Nanašajte po odsekih. Namočite naenkrat pas širine oko 3-5 metrov – načeloma le tolikšno površino, kolikor je boste lahko sproti očistili. Nanašajte, dokler se ne pojavijo mehurčki.

S kovinsko lopatico odstranjujte tapete do gladkega. Morebitne ostanke lahko odstranite tudi z brusnim papirjem.

Ko je površina zglajena, pokitajte morebitne luknjice, zgladite površino in stena je pripravljena bodisi na barvanje bodisi na nanos novih tapet.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNadležni molji? Tako se jih znebite
Naslednji članekPorobeton: material sodobnih graditeljev

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.