Mehke in dišeče brisače? Nič lažjega

Mnenje, da boste brisače z enim pranjem z večjo količino mehčalca zmehčali, je napačno. Brisače je sicer dobro vsake toliko prekuhati, torej oprati pri najvišji temperaturi. Če jih menjavate dovolj pogosto, zadostuje tudi, če jih perete pri nižjih temperaturah. Pri pranju pri nižjih temperaturah se material manj krči in ostane bolj mehak. Tudi barve bodo kasneje zbledele.

Kanček mehčalca bo dodal svežino in mehkobo, a nikar ne pretiravajte s količinami. Funkcija mehčalca je, da v tkanini zadrži vlažnost in jo s tem omehča. Ta dišeča snov pa je lahko tudi razlog, zakaj tkanina hitreje zasmrdi, saj preveč vlage ustvarja idealno okolje za razmnoževanje mikroorganizmov. Tkanina, prepojena z mehčalnimi sredstvi, bo sčasoma postala trša in manj vpojna. Mehčalnega sredstva zato dodajte toliko, kot priporoča proizvajalec. In prav nič več.

Za mehčanje tkanine lahko sicer dodate nekaj sode bikarbone. V boben lahko dodate tudi teniško žogico, ki bo s svojim odbijanjem po bobnu mehčala tkanino.

Tudi s pralnim praškom ni dobro pretiravati. Prevelika količina praška brisač ne bo bolje oprala, tudi ne bolj odišavila. Jih bo pa sčasoma uničila, tako da bodo brisače postale trše. Trde pa bodo brisače postale tudi, če jih boste pustili predolgo časa sušiti.

Če imate sušilca, jih sušite najprej strojno, nato pa izobesite in naj se do konca posušijo na zraku. Brisače bodo ostale mehke in dišeče dalj časa.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekBi radi vgradili podometni kotliček?
Naslednji članekNakup in izbira hladilnika, ki bo pravi za nas

Urednica portala MojPrihranek.si

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.