Nakup in izbira hladilnika, ki bo pravi za nas

Poleg štedilnika je najpomembnejši del naše kuhinje prav hladilnik. Je eden od stebrov našega doma, zato ga je treba pravilno in previdno izbrati. Pozorni moramo biti na velikost, prostornino, funkcije, barvo, postavitev in nenazadnje tudi ceno. Da boste na nakup in izbiro pripravljeni, smo tudi mi pripravili vodič po nakupu in izbiri novega hladilnika.

Velikost hladilnika

Večina hladilnikov je široka med 50 in 60 centimetrov, visoka pa vse tja do dveh metrov (najpogosteje med 130-190 cm). Obstajajo pa tudi manjši hladilniki, ki spadajo pod pulte in v druge sobe. Ti so enako široki, a visoki le do enega metra.

Odvisno od članov v gospodinjstvu

Število članov v družini ali gospodinjstvu je tisto, kar najbolj vpliva na samo prostornino hladilnika. Strokovnjaki se strinjajo, da gospodinjstvo z dvema članoma potrebuje 100-140 litrski hladilnik. Strinjajo pa se tudi, da vsak naslednji član pomeni približno 50 litrov več. Pomembno pa je, da poleg števila članov upoštevamo tudi prehranjevalne navade.

Hladilnik v prostoru

Prostor, ki ga boste namenili hladilniku, natančno izmerite, saj ne želimo, da pride do napak. Pomembno je, da v prostoru ni prevroče oziroma premrzlo. Prav tako pa hladilnik potrebuje približno 5 centimetrov na vsaki strani, da lahko normalno ohlaja. Če ne kupujemo vgradnega hladilnika moramo biti pozorni tudi na barve in kako bo sovpadal med ostale elemente. Največkrat so hladilniki beli ali pa iz nerjavečega stekla, najde pa se tudi ostale barve.

Postavitev hladilnika v prostor
Postavitev hladilnika v prostor

Vrste hladilnikov

  • Vgradni hladilniki so skriti med preostale elemente kuhinje in pohištva. Popolnoma so prilagojeni in ne izstopajo, a so nekoliko dražji, ker moramo prišteti tudi ceno omare. Nepisano pravilo pa pravi, da so nekoliko manjši kot prostostoječi hladilniki.
  • Prostostoječi hladilniki stojijo, tako kot pove njihovo ime, prosto v prostoru. So vseh različnih velikosti in jih lahko postavljamo kamorkoli, važno je le, da ima prisotno električno napeljavo.
  • Hladilniki z zamrzovalnikom ponujajo tudi možnost zamrzovanja izdelkov. Modeli se razlikujejo po velikosti zamrzovalnega prostora in kje je ta lociran. Lahko je nad hladilnikom, ali pogosteje pod njim, saj je načeloma manjkrat uporabljen.

Dodatki hladilnika

Alarm – obvesti nas, če je hladilnik ostal odprt
Osvetlitev – za lažje iskanje in čiščenje hladilnika
Prikazovalnik – temperatura in druge nastavitve, najbolje na zunanji strani vrat
Predal z nadzorovano vlažnostjo – sadje in zelenjava ostanejo dlje časa sveži
Avtomat za vodo in led

Poraba energije

Hladilnik je v uporabi cel dan, celo leto in zato je eden največjih porabnikov električne energije v našem domu. Tu svetujemo, da se kupujejo kakovostnejše hladilnike, ki spadajo v, za to imenovan, razred A+++. Hladilniki tega razreda so 20 % bolj varčni kot tisti iz nižjega razreda. Obenem imajo tudi daljšo življenjsko dobo.

Pri porabi ima veliko vpliva tudi postavitev hladilnika, saj ni dobro, da ga postavimo v topel prostor in blizu štedilnika, pečice, radiatorjev in drugih elementov, ki oddajajo toploto.

Kljub temu pa v povprečju 150 litrski hladilnik na leto porabi 200kW/h.

Nasveti pri nakupu

Pozorni moramo biti na garancijo in njeno trajanje, saj želimo, da nam še nekaj časa ne bo povzročal prevelikih stroškov. Poleg tega pa moramo biti pozorni tudi na stroške prevoza, saj si lahko le redko kdo privošči, da si ga iz trgovine pripelje sam. Najbolj pa moramo biti pozorni na ceno in to lahko pri večjem nakupu storimo tako, da se prej pozanimamo o svojih željah in pogledamo po več trgovinah.

Cene hladilnikov

Manjši hladilniki (študentski domovi, prikolice …) – do 250 €

Običajne funkcije za več članov – do 600 €

Reguliranje vlage, police za steklenice, predali za ohranjanje svežine živil – do 1000 €

Antibakterijski filtri, tesnila, modra svetloba – do 2000 €

Ledomat,kontrolna plošča, hladilniki za steklenice – do 3000 €

Prejšnji članekMehke in dišeče brisače? Nič lažjega
Naslednji članekNove toplote črpalke zrak-voda Mitsubishi Electric

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.