Lakiranje lesa: Kako se lotiti?

Preden se lotite nanašanja novega sloja laka na les, je treba prejšnje plasti temeljito odstraniti. Če tega ne storimo, se lak lušči, les pa ne bo zaščiten pred zunanjimi vplivi.

Kako odstraniti stare plasti laka

Star lah lahko odstranimo na več načinov:

  • brušenje: z brusilnikom ali suhim brusilnim papirjem preprosto odstranite lak s površine. Začnite z bolj grobim, na koncu pa fino zbrusite še z bolj finim brusilnim pairjem
  • S premazom: premaz za odstranjevanje laka nanesete na površino, s katere želite oluščiti star lak. Pustite učinkovati nekaj čas ain lak se bo zmehšal. Odstranite tako, da podrgnete z lopatico.
  • topložračno puhalo (ali po domače fen): vroč zrak bo zmehčal sloj laka in ga odlepil od podlage. Pri uporabi se zaščitite z masko, saj se lahko izločajo strupeni plini.

Priprava podlage

Z brusilnikom lahko v vsakem od treh načinov še dokončno izravnate neravno podlago, da bo bolje pripravljena za nanos laka. Z lesnim kitom zapolnite razpoke in luknjice. Ko se kit posuši, površino fino obdelajte, da bo povsem gladka, ter očistite, da na njej ne bo ostankov prahu. Pri nakupu kita bodite previdni: izberite takšnega, ki vsebuje vezivo, kakršnega bo vseboval tudi lak, ki ga boste nanašali.

cNanos temeljnega premaza in laka

Nanos temeljnega premaza v določenih primerih ni nujen, je pa vsekakor dobrodošel korak, saj zagotavlja, da se lak enakomerno suši, se ne vpija v podlago in se bolj enakomerno razporedi. Les je zaradi temeljnega premaza tudi bolj odporen na zunanje vplive.

Nanašanje laka naj bo enakomerno, z dolgimi potegi in v tankih slojih. Najprej barvajte v navpični, nato pa še vodoravni smeri (tvorite nekakšne križe). Nanesite dva sloja – pri tem počakajte, da se prvi sloj, preden nanesete drugega, dodobra posuši. pred nanosom drugega sloja prvega prebrusite, da bo povsem gladek. Manj kot bo nepravilnosti, lepši bo končni rezultat.

Končni sloj nanašajte na tanko in enakomerno. Dobra mera strpnosti se obrestuje! Delajte počasi, potrpežljivo, pri tem pa pazite, da sproti ne dvigujete prahu. Lak pustite sušiti raje kakšno uro več. In čeprav se suši v povprečju okoli 8-10, pričakujte, da bo popolnoma suh komaj po 2 ali 3 dneh.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekMednarodni sporazum o plastiki je v polnem pogonu
Naslednji članekKako postaviti posteljo po Feng shuiu?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.