Mednarodni sporazum o plastiki je v polnem pogonu

Mednarodni sporazum o plastiki začenja novo ero okoljevarstva
Mednarodni sporazum o plastiki začenja novo ero okoljevarstva

Svet se pripravlja na globalno pogodbo, ki bo nastopala kot temelj bitke proti onesnaževanju s plastiko. Več kot dvesto držav je potrdilo, da bo sodelovalo pri pogovorih in pogajanjih za globalni sporazum, ki bo postal začetek konca onesnaževanju okolja. Kot vemo je plastika eden glavnih razlogov uničevanja habitatov, škodenju narave in onesnaževanju svetovne prehrambene verige.

Mednarodni sporazum o onesnaževanju okolja s plastiko

Sporazum bo najbolj ambiciozen okoljevarstveni sporazum po Montrealskem protokolu iz leta 1989, ki je omejil snovi, ki so uničevale ozon. Članice Združenih narodov so zadolžene za ustvarjanje osnovnih temeljev za reduciranje plastike in plastičnih odpadkov po svetu. Kot so povedali, mora imeti plastika svoj zakonski sporazum, tako kot ga imajo podnebne spremembe s Pariškim sporazumom.

»Ena država se sama ne more spopasti s problemom plastičnega onesnaževanja, ne glede na kakovost njenih zakonov. Potrebujemo globalni sporazum, ki bo sprožil svetovne ukrepe pri zmanjševanju polucije s plastiko,« je bil jasen profesor Steve Fletcher z Univerze Portsmouth, ki svetuje Programu Združenih narodov za okolje (UNEP – United Nations Environment Programme).

Združeni narodi pričenjajo z mednarodnimi pogajanji za postavitev zakonov proti onesnaževanju s plastiko. Del tega je bil tudi slovenski Zakon o varstvu okolja (ZVO-2), ki je del evropske direkcije. Zakoni in ukrepi morajo nasloviti celoten življenjski krog plastike – proizvodnja, uporaba, recikliranje in odstranjevanje. »Prepričati se moramo, da bodo vsi podpisniki dejansko sodelovali in izpolnjevali svoje pogodbe,« je povedala Paula Chin, ena izmed svetovalk sporazuma.

Zakonodaja Sporazuma o plastiki mora biti pripravljena do leta 2024
Zakonodaja Sporazuma o plastiki mora biti pripravljena do leta 2024

Sporazum o plastiki – zakonodaja do leta 2024

Svetovni vodje imajo čas do leta 2024, da sestavijo svoje sporazume, ki bodo legalni in se ukvarjali z vsemi deli onesnaževanje – vključno s financiranjem. Okoljevarstvene skupine pozivajo k jasnim in strogim standardom, ki bi se jih držali vsi podpisniki. Obenem pozivajo tudi k strogim in visokim kaznim za kršitelje sporazuma. Veliko pritiska bo na pomoči državam južne hemisfere pri izpolnjevanju sporazuma zaradi težav s plastiko, ki jih ustvarja severna hemisfera.

»Veliko pogovorov bo potrebnih glede pomoči državam na južni polobli, predvsem kar se tiče pomoči financiranja,« je še dodal profesor Fletcher.

»V razponu enega človeškega življenja smo na okolju pustili nepredstavljivo škodo in zapolnili vsako ped oceanov s plastičnimi odpadki. Nalog imamo veliko in večina jih je precej ambicioznih, a zdaj je čas, da zaključimo to grozno poglavje,« je povedal britanski okoljski minister Lord Zac Goldsmith.

Prejšnji članekVisoke položnice za elektriko? Poskrbite za samooskrbo s sončno energijo!
Naslednji članekLakiranje lesa: Kako se lotiti?
Žiga Kastelic

SEO urednik

1 komentar

  1. Zanima me, od kje avtorju informacije iz članka. Sam se namreč tudi zanimam za to področje, saj kot poznavalec plastike imam rešitev za ta problem.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.