Kavna usedlina: uporaba na vrtu

kavna usedlina, kava, mleta kava

Kavna usedlina ne sodi v odtok. Več kot uporabna je na vrtu!

Mleta kavna zrna, ki ostanejo na dnu kavnega lončka (kavna usedlina), so na vrtu lahko še kako uporabna. Ne le, da odganjajo polže in so odlična kot gnojilo, vplivajo lahko celo na barvo določeih cvetlic. A pozor, v nekaterih primerih lahko z dodajanjem kave na vrtu povzročite več škode kot koristi. Kdaj jo torej uporabiti in kako?

Kompost

Če boste uporabljena mleta kavna zrna dodali v kompostnik, boste svoj kompost obogatili z dušikom. Če se jih boste odločili uporabiti pa ne pozabite, da uporabljena kavna zrna spadajo med zeleni kompostni material in ne rjavi.

Kavna zrna kot gnojilo

Uporabljena kavna zrna lahko uporabite tudi direktno na zemlji kot gnojilo. Ta bodo zemlji dodala organski material, izboljšala drenažo, zemljo ohranjala vlažno in zračno. Prav tako bodo uporabljena zrna privabila deževnike in druge mikroorganizme, ki so koristni za uspevanje rastlin.

Mleta kavna zrna zemlji nižajo pH oziramo višajo njeno kislost, kar je ugodno za rastline, ki bolje uspevajo v kislejšem okolju. Toda pozor, kava povzroča kislost zemlje le, če uporabljate neuporabljena mleta kavna zrna. Sveža kava je kisla, uporabljena pa nevtralna. Če uporabljena mleta kavna semena sperete, bo njihov pH okoli 6,5, na ta način pa ne bodo vplivala na zakisanost zemlje.

Če želite kavna zrna uporabiti kot gnojilo, jih vdelajte v zemljo okoli rastlin. Podoben učinek boste dosegli tudi, če ostanek kave razredčite z vodo.

Druga uporaba

Kavna zrna pa niso uporabna zgolj za kompost in gnojenje, mnogi jih uporabljajo tudi kot mulčenje. Drugi s pomočjo kave odganjajo s svojih rastlin polže, ki ne marajo kofeina in se kavnim zrnom raje izognejo. Nekateri trdijo celo, da kavna zrna z vrta odganjajo mačke, lahko pa z njimi nahranite črve.

Uporaba sveže kave

Uporaba svežih kavnih zrn na vrtu ni priporočljiva, a je v določenih primerih povsem dobrodošla. Sveža kavna zrna tako lahko potresete po zemlji okoli rastlin, ki bolje uspevajo v kislih tleh (azaleje, hortenzije, borovnice, lilije). Kava bo dobrodošla tudi pri korennju in redkvi, nikakor pa jih ne uporabljate za paradižnike.

Sveža kavna zrna lahko uporabite za preprečevanje razraščanja plevela, če z njimi obkrožite vaš mali vrtiček, pa boste rastline zaščitili pred zajci, mačkami in polži.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPrelistajte nov Rokmarjev katalog za leto 2022!
Naslednji članekOsebne izkaznice prihodnosti sedaj tudi pri nas
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.