Osebne izkaznice prihodnosti sedaj tudi pri nas

Nove biometrične osebne izkaznice bodo na voljo tudi v Sloveniji (Vir: MNZ)
Nove biometrične osebne izkaznice bodo na voljo tudi v Sloveniji (Vir: MNZ)

Tako kot se je postopoma zamenjalo papirnato vozniško dovoljenje, se tudi na področju osebnih izkaznic obeta sprememba. Od 1. aprila 2022 bodo v Sloveniji na voljo nove biometrične osebne izkaznice.

Kaj vse bo na novih biometričnih osebnih izkaznicah?

Od 28. 3. 2022 je na upravnih enotah mogoče oddati vlogo za izdajo biometrične osebne izkaznice. Ta bo vizualno drugačna od dosedanjih in bo za razliko od dosedanjih tudi elektronska. Vsebovala bo več kot 45 grafičnih zaščitnih elementov. Med novosti izkaznice spada čip, na katerem bosta zapisana biometrična podatka – podoba obraza in dva prstna odtisa. Ob tem bo čip vseboval tudi kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in dve sredstvi elektronske identifikacije. A programska oprema, ki bo to omogočala, zaenkrat še ni pripravljena.

Vsebovala bo tudi QR-kodo, ki bo omogočala preverjanje veljavnosti na portalu e-Uprava.

Biometrična osebna izkaznica tudi kot zdravstvena izkaznica

Predvidoma osem mesecev po začetku izdaje biometričnih osebnih izkaznic bo mogoča tudi uporaba v sistemu zdravstvenega zavarovanja.

Veljavne osebne izkaznice se lahko uporabljajo do poteka veljavnosti.

Trenutno veljavne osebne izkaznice se lahko uporabljajo do poteka njihove veljavnosti, torej jih ni treba menjati. To velja tudi za osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70. letu starosti. Veljavnost novih izkaznic bo enaka kot doslej, torej odvisna od starosti državljana. Biometrična osebna izkaznica bo za otroke do dopolnjenega tretjega leta veljala tri leta, za otroke, stare med tri in 18 let, pa pet let. Za državljane med 18 in 70 letom starosti bo veljala deset let, po dopolnjenem 70. letu starosti pa izdajo osebno izkaznico s trajno veljavnostjo.

Cena nove biometrične osebne izkaznice za dobrih deset evrov višja kot dosedaj

Biometrična osebna izkaznica bo od trenutno veljavne osebne izkaznice dražja za dobrih deset evrov. Trajna izkaznica ali z veljavnostjo deset let bo stala 29,53 evra. Izkaznica za otroke do tretjega leta starosti bo stala 22,27 evra, za otroke med tretjim in dvanajstim letom 24,07 evra, za najstnike med 12 in 18 letom pa 24,93 evra.

Vojna v Ukrajini bi lahko vplivala na hitrost izdelave novih biometričnih osebnih izkaznic

Nova osebna izkaznica naj bi bila izdelana in predana na pošto v petih delovnih dneh. Z družbe Cetis pa so prejšnji teden sporočili, da bo zaradi vojne v Ukrajini, ki je povzročila motnje v zadnji fazi razvoja programskega dela, morebiti prišlo do krajšega zamika pri izdelavi dokumenta. Izdajo biometričnih osebnih izkaznic je sicer država nameravala začeti že na začetku januarja, a je zaradi zamude pri dobavi čipov in težav v dobavni verigi vseh elementov za izdelavo izkaznice začetek izdaje prestavila.

Interesa je precej

Vlogo za biometrično izkaznico je mogoče oddati samo osebno na kateri koli upravni enoti v Sloveniji ali na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Slovenije v tujini. K vlogi je treba priložiti staro osebno izkaznico, potni list, vozniško dovoljenje ali drugo javno listino, s katero državljan izkaže istovetnost, in fotografijo. Ob oddaji vloge se vsem državljanom od dopolnjenega 12. leta starosti odvzameta dva prstna odtisa.

Do 16. ure je bilo prvi dan, ko je bilo možno oddati vlogo, na upravnih enotah po Sloveniji vloženih več kot 5.500 vlog za biometrične osebne izkaznice.

VIRMNZ.si
Prejšnji članekKavna usedlina: uporaba na vrtu
Naslednji članekCena kriptovalut v visokem porastu. Kaj lahko pričakujemo v 2022?
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.