Kako zaščititi lesene površine

Ko zaščitimo les, mu podaljšamo življenjsko dobo, sebi pa prihranimo stroške obnove, sanacije in ponovnega nakupa. Pred samo postavitvijo lesene ograje ali katerega koli drugega lesenega objekta, moramo imeti v mislih, pod kakšnimi pogoji bo les. Sonce, dež, sneg, veter in tudi sam zrak ga bodo iz dneva v dan načenjali. Da pa to preprečimo ali vsaj ublažimo, ga moramo zaščititi. In kako pravilno zaščititi lesene površine?

Notranje lesene površine

Po večini niso izpostavljeni vremenskim vplivom in hujšim temperaturnim spremembam. Čeprav še vedno zelo pomembna, je tu zaščita nekoliko »manjša« kakor pri zunanjih lesenih površinah.

Pohištvo kupljeno v trgovinah ali pri katerem izdelovalcu je po navadi že predzaščiteno. Naša naloga je le ta, da ga negujemo in vzdržujemo.

Vrste lesa glede na odpornost: 

  • Bukev – neodporna
  • Smreka, Bor – slabo odporna
  • Macesen, Češnja – delno odporna
  • Kostanj – Odporna
  • Akacija – Zelo odporna

Razvrstitev izdelkov na kratko:

  • Oljeni izdelki – Po oljenju ostane les topel in bolj naraven, a bolj dovzeten glede vlage. Čiščenje s čim manj vlažno krpo. Obnavljanje je zmerno lahko, saj les lepo očistimo in rahlo obrusimo. Olje nanesemo z gobico in pustimo, da se vpije in posuši (15 – 30 minut). Še enkrat obrišemo, da odstranimo olje, ki se ni vpilo. Čez 24 ur postopek ponovimo.
  • Lakirani izdelki – Les je hladnejši na otip, samo vzdrževanje pa je enostavno. Čistimo z namenskimi čistili in (ali) z malce vlažno krpo. V kolikor pride do obrabe lesa, je potrebno celotno površino obrusiti, pripraviti na lakiranje in polakirati. Zahteva po mojstru za les.
  • Surovi izdelki – To so gospodinjski izdelki, kot so kuhalnice in deske. Pranje v stroju ali na roke. Ko se obrabi zamenjamo.

Zunanje lesene površine

Izpostavljenost temperaturnim in vremenskim razlikam je tisto, zaradi česar je treba zunanji les bolje zaščititi. Največ težav predstavljajo vlaga, plesen in lesni škodljivci.

Impregnacija v kotlih

Les se v kotlih izpostavi vakuumu, kjer se odprejo lesne celice. V kotel se nato dovaja kemična zaščita, ki je največkrat vodna raztopina (z dodanimi biocidi). Notranjosti kotla se poviša tlak in s tem se doseže, da se raztopina vpija v les. Tako je zaščiten les do določene globine in ne celoten lesni element. Pozor! Vsaka obdelava lesa po impregnaciji prekine ta zaščitni sloj in pojavi se lahko možnost razkroja pod določenimi vplivi.

Površinski premazi

Njihova naloga je ščitenje lesa pred zunanjimi vplivi, hkrati pa lesu dodajo tisti košček dekoracije. Delimo jih na dve skupini, na lazure in pokrivne barve.

  • Lazura

Je polprosojen površinski premaz, ki ščiti les pred zunanjimi vplivi. Hkrati pa ohranja vidno strukturo lesa in ga ščiti pred maščobami. Pozorni moramo biti na priporočeno uporabo samega izdelka, saj lahko le tako zagotovimo pravo nego našim lesenim površinam.

  • Pokrivna barva – emajl

Je premaz, ki zaščiti les, ga dekorativno obarva in popolnoma prekrije. Sama struktura lesa tako ni več vidna in je zelo iskana pri lesu slabše kakovosti.

Skrb za lesene površine
Skrbite za les tako kot Karate kid.
Prejšnji članekEkološki kupolasti hotel, ki goste popelje v svet Patagonske narave
Naslednji članekZ nogavičkami do nižjega računa za ogrevanje
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.