Z nogavičkami do nižjega računa za ogrevanje

Tudi vi, ko greste mimo vrat ali oken začutite rahel prepih? Ste kdaj pomislili, koliko vas ta hladen piš pravzaprav stane?

Po podatkih Oddelka za energijo v ZDA (U.S. Department of Energy oz. DOE) skozi špranje pri vratih in oknih uhaja od 5 pa vse do 30 odstotkov energije, ki jo porabimo za ogrevanje bivalnih prostorov. Ob slabi izolaciji zunanjih sten stavbe so izgube seveda še večje.

Težavo lahko rešite z zamenjavo oken in vrat oziroma s tesnili, lahko pa izdelate svojo »kačico«. S to boste topel zrak lažje zadržali v notranjosti stavbe in hladnemu preprečevali, da bi vdiral vanjo.

Potrebujete (za 1 kačo za vrata):

  • 3 daljše (zimske) nogavičke – odvisno od tega, kako dolgo kačo potrebujete;
  • Polnilo (lahko iz stare blazine);
  • Koruzo za pripravo kokic ali suhi fižol.

Prikaz izdelave kače proti prepihuKoruzo ali fižol potrebujete, da bo kača dovolj težka, da bo čvrsta in se ne bo premaknila ob prvem vetriču. Začnite polniti tako, da v nogavičko nasujete nekaj koruze ali fižola. Nato dajte plast polnila iz blazine in tako izmenjaje napolnite nogavičko do konca. Vsakega naj bo v nogavički približno polovico, zaključite s polnilom iz blazine.

Ko pripravite vse tri nogavičke, nataknite prvo na drugo in drugo na tretjo. To storite tako, da vrhnji del ene nogavičke preprosto potegnite čez konec druge, kjer so sicer prsti. Zadnjo nogavičko zaprite z nekaj šivi. Lahko dodate tudi nekaj šivov na stikih med samimi nogavičkami, da kača ne bi kasneje razpadla.

Postavite kačo pod vrata ali položite na okensko polico in preprečite, da bi hladen zrak iz zunanjosti hladil vaš dom. To je še posebej priročno v prehodnem obdobju, ko so temperature čez dan primerno visoke, preko noči pa še vedno nizke, domov pa ne ogrevamo več tako intenzivno kot pozimi.

Urednica portala MojPrihranek.si

VIROne Good Thing
Prejšnji članekKako zaščititi lesene površine
Naslednji članekAvto iz reciklirane plastike, ki ga poganja vodik
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.