Kako z dvorišča hitro in varno odstraniti sneg?

kidanje

Kidanje snega je opravilo, ki lahko služi kot prav posebna rekreacija, lahko pa predstavlja tveganje za poškodbe. Je koristen način, kako lahko pozimi pokurite nekaj odvečnih kalorij – v uri kidanja namreč ženska v povprečju porabi okoli 400, moški pa okoli 600 kalorij. V kolikor telesno niste najbolje pripravljeni, pa upoštevajte spodnje napotke.

  1. Kidanja se, če je le mogoče, lotite, dokler je sneg še rahel in lahek. Tanjšo plast snega preprosto potiskate po tleh, medtem ko pri debelejši plasti snega ta ob podlagi vse težji, se sprijema s tlemi in odmetavanje je zato veliko bolj naporno.
  2. Če se kidanja lotita povsem neogreti, tvegate poškodbe hrbtenice, zvin, nategnjene mišice ali celo srčni infarkt. Preden se zaženete v sneg na dvorišču, se ogrejte. Nekaj zamahov z rokami, razteg mišic na hrbtu, rokah in nogah vas bodo prikrajšali za marsikatero poškodbo.
  3. Tehnika: sneg, če je le mogoče, potiskajte in ga ne dvigujte. Če potiskanje ni mogoče, rahlo upognite kolena in sneg dvigujte ne s hrbtenico, temveč z nogami. Snega ne odmetavajte preko ramen in se izogibajte sunkovitim gibom. Telo je pri nizkih zunanjih temperaturah bolj dovzetno za poškodbe.
  4. Odmori so nujni. na 15-20 minut si vzemite nekaj minut za oddih. Izravnajte se v hrbtu, raztegnite mišice na rokah in naredite nekaj požirkov vode. Tudi ob nizkih temperaturah telo dehidrira. V primeru bolečin v mišicah ali sklepih, pomanjkanju sape ali bolečine v prsih prenehajte z aktivnostjo in rosite za pomoč bližnje ali sosede.

Kakšno lopato izbrati?

Polna lopata snega tehta med 8 in 10 kg. Dokler ne poskusite, ne boste vedeli, koliko bolj preprosto je kidati z lopato, ki je ergonomsko oblikovana. Lopate za kidanje, ki so ergonomsko oblikovane, so veliko lažje od klasičnih, prilagojena oblika ročaja pa omogoča lažje potiskanje in prelaganje snega.

Ergonomsko oblikovane lopate za kidanje je dandanes mogoče kupiti v skorajda vsaki trgovini z opremo za dom in vrt.

Pravočasno ukrepanje olajša delo

Veliko uslugo boste storili, če boste dovozno pot ali dvorišče pravočasno posolili oziroma posipali s peskom. Sneg se bo težje oprijemal podlage oziroma se bo hitreje talil. Ob blažjem sneženju kidanje tako sploh ne bo potrebno.

Talno ogrevanje za dvorišča

Čeprav je zima le eden od 4 letnih časov, izkušnje pravijo, da je sneg mogoč tudi spomladi. Da bi se ognili morebitni poledici na domačem dvorišču (ter s tem zmanjšali možnost poškodb in padcev), si lahko omislite talno ogrevanje za zunanje površine. Mrežo za ogrevanje dvorišč je mogoče položiti pod različne dvoriščne tlake (asfalt, pesek, tlake, ploščice, beton …), cena pa se giblje okoli 20 evrov na kvadratni meter (lahko tudi manj ali več, seveda). Mrežo se razvije po površini pod tlaki in preprosto priključi na električno omrežje.

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekZimski vrt je odlična izbira za celo leto
Naslednji članekIzberite energetsko učinkovito ogrevanje

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.