Kako se znebiti vonja po cigaretah v stanovanju?

balkon

Zimski čas s seboj prinese hladne temperature, ki marsikomu niso po godu. Še manj pa kadilcem, saj mora velika večina svojo potrebo po kajenju zadostiti na več minus stopinjah. Spet drugi se temu izognejo, saj kadijo kar v svojem domu. V tem primeru je edina pozitivna stran toplota doma, medtem ko kajenje v notranjem prostoru s seboj prinese več negativnih stvari.

Prostor, v katerem kadimo, se namreč popolnoma prepoji s cigaretnim dimom, ki se ga težko znebimo. Kadilci morda neprijetnega vonja sploh ne opazijo, je pa ta toliko bolj moteč za nekadilce in velik minus, če morda prodajate stanovanje. Vsak potencialni kupec namreč ve, da se bo vonja, ki se je vžrl s tene doma, težko znebil.

K sreči vseeno obstajajo načini, s katerimi se lahko tega vonja znebimo. Te zanima, kako osvežiti zrak v svojem prostoru?

Začnite z osnovnimi stvarmi

Preden se lotite poglobljenega čiščenja, izpraznite in očistite vse pepelnike, ki jih imate v domu. Pepelniki so namreč glavni vir, ki prostor še nekaj časa nadejajo s cigaretnim vonjem. Naslednji korak je prezračevanje hiše. Odprite čim več oken, saj boste tako zares prečistil ves zrak. Pri prezračevanju si lahko pomagate tudi z električnim ventilatorjem, ki bo povečal pretok zraka in hitreje iztisnil smrdljiv zrak.

zračenje, odprto okno

Očistite površine

V nekatere površine se cigaretni dim vpije prej, kot v druge. Na površine, ki imajo močan vonj po dimu, lahko potresemo sodo bikarbono, ki bo nevtralizirala molekule vonja. Prah sode bikarbone na površini pustite približno en dan in ga nato posesate. Predvsem je tak način priporočljiv za preproge in površine, prekrite s tkanino – sedežna garnitura.

Trde površine lahko očistite tudi z belim kisom, ki ga zmešate z vodo. V mešanico dodate dve tretjini kisa in tretjino vode. Kis namreč raztopi mastne ostanke cigaretnega dima.

Če pa se vam zdi, da se vonja po dimu na noben način ne uspete znebiti, poskusite z amonijakom. Pripravite raztopino ene skodelice amonijaka na približno štiri litre tople vode. Z dobljeno mešanico očistite trdovratne površine, ki imajo vonj po dimu.

Operite tkanine

Cigaretni dim se zadržuje predvsem v predmetih iz blaga. Ker se bliža poletje in s tem višje temperature, si vzemite dan in operite vse predmete iz tkanine – od posteljnine, zaves, prevlek za blazine do oblačil. Preden blago vrnete na prvotno mesto, poskrbite, da prezračite prostor, saj se lahko drugače zopet napoji neprijetnega vonja.

Velik problem predstavljajo panelne zavese. Te je težje prati, zato jih lahko očistimo kar z nežnim milom, nekaj vode in s krpo za pranje. Mokre zavese nato posušimo na svežem zraku.

dnevna soba s sedežno garnituro

Osvežite svoj prostor

Ko prezračite prostor, operete vse površine in tkanine, ga lahko dodatno odišavite z dišečimi svečami, eteričnimi olji ali svežimi pridelki. Sveži pridelki, kot so jabolka, hruške in agrumi, lahko absorbirajo slabe vonjave in dodajo svojo lastno aromo. Kljub temu pa bodite pozorni, kam postavite sveže sadje, saj to privablja žuželke.

V prostor lahko postaviš tudi dolgotrajne rastline, ki absorbirajo škodljive kemikalije in pripomorejo k bolj kakovostnemu zraku.

rastlina na okenski polici

Prostor za kajenje

Edini način, da se zares znebite cigaretnega dima, je določitev novega prostora za kajenje. Na balkonu ali vrtu si lahko ustvarite udoben kotiček, kjer boste uživali ob svoji jutranji kavi. Če pa vas zares moti hladen zrak in imate v svojem domu dovolj prostora, lahko kajenju ob pitju kave namenite eno zaprto sobo, katero redno zračite.

Beljenje

Vonja po nikotinu, ki se vžre v stene, se je zares težko znebiti in beljenje z običajnimi disperzijskimi barvami ne bo učinkovito rešilo težave. Obvezno bo treba uporabiti antinikotinsko barvo na vodni osnovi, ki je lažja za uporabo in nima vonja po topilih. Njena slabost je, da ne blokirajo nikotina trajno. Ko se te površine ponovno beli, se mora ponovno uporabiti ista antinikotinska barva. Antinikotinska barva na osnovi topil je manj prijetna za uporabo zaradi močnega vonja po topilih. Dva sloja antinikotinske in en sloj disperzijske barve bi utegnili rešiti težavo, uporabite pa lahko tudi namenske prednamaze, ki trajno blokirajo nikotin. Nanesti je treba dva sloja pred disperzijsko barvo.

VIRHgtv
Prejšnji članekEdinstvena klimatska naprava
Naslednji članekGradbene faze: kaj pomeni katera?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.