Kako se znebiti polhov s preprostimi zvijačami

Polh je izredno prikupna živalca, ki pa gre hitro od ljubke do izjemno nadležne. Praskanje, glodanje, ropotanje na podstrešju vas lahko privede do norosti. Predstavljamo pa nekaj preverjenih zvijač, s katerimi se boste lahko znebili polhov. Ti so aktivni predvsem ponoči, ti nasveti pa od vas ne bodo zahtevali, da ostanete budni.

Pasti za glodavce

Klasična zvijača, ki je morda že malo prežeta. Nastavljanje pasti za glodavce, polhe, miši in druge zveri. Včasih deluje, včasih pa ne. Pri večini pasti pa je neizogibno dejstvo, da bo polh umrl. Če to želimo, potem v redu, a če tega ne želimo, je pasti kar naenkrat manj. Ostane tudi možnost strupa za glodavce, ki pa ima kot vsi ostali strupi svoje slabosti.

Vzgajanje kun

Čeprav se ta zvijača bere bolj kot slab vic, je preverjena. Če živite blizu gozda, kun ne odganjajte, ampak jim ponudite zavetje nekje blizu hiše. Polhov in drugih glodavcev zagotovo ne bo več. Zna pa se zgoditi, da boste kmalu imeli težave s kunami. Lahko pa poskusite z mačko. Oba pa bosta skrbela tudi za odganjanje martinčkov, kač in drugih plazilcev.

Tranzistor oziroma radio

V prostor, kjer sumite, da prebiva polh, nastavite radio (tranzistor, CD-predvajalnik, MP3 player, iPod …). Nekaj, kar daje vtis, da so ljudje v tem prostoru. Polhi ne bodo želeli vstopiti v tak prostor, zato boste lahko nekaj časa brez skrbi. Trik je preverjen, ni pa nujno, da bo deloval pri vsakomer.

Ureditev drugega bivališča za polhe

Čeprav ta zvijača ni ravno preprosta, je pa po drugi strani ena najbolj humanih. Leseno škatlo montiramo blizu strehe in line, kjer sumimo, da uhajajo polhi. Notri natresemo žagovino in seno, dodamo pa nekaj sadja in plodov. Ko se bodo polhi tja preselili, in seveda se bodo, lino preprosto zadelamo. Polhi pa bodo lepo živeli v novem domovanju.

Polh

Je nočni glodavec in je gozdna žival. Ima značilen gost kožušček in dolg puhast rep, s katerim se pokrije med spanjem. Je zelo dober plezalec zato rad živi visoko nad tlemi. Prehranjuje se s plodovi, sadjem in manjšimi žuželkami. Medtem, ko je poleti zelo živahen pa zimo prespi. Enkrat na leto pa lahko načeloma pričakujemo tudi leglo z do deset mladiči.

Prejšnji članek3-D tiskanje enonadstropne hiše v enem kosu je sedaj možno!
Naslednji članekNa kakšen način ogrevati v prehodnem obdobju?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.