3-D tiskanje enonadstropne hiše v enem kosu je sedaj možno!

Svet 3-D tiskanja se razvija z izjemno hitrostjo. O temu priča nedaven uspeh Belgijskega podjetja Kamp C, ki je uspel z največjim evropskim 3-D tiskalnikom, ki meri približno 10 x 10 metrov, natisniti enonadstropno hišo v enem kosu. Natisnjena hiša meri 91 kvadratnih metrov, tiskanje pa je trajalo tri tedne. Stavba ima dve dnevni sobi, kuhinjo, kopalnico in hodnik.

Kar je pri tovrstnem podvigu zares zanimivo je, da je to prva hiša, ki so jo natisnili v enem kosu, saj je do sedaj 3-D tiskanje stavb izgledalo tako, da je 3-D tiskalnik natisnil posamezne sestavne dele (na primer posamezne stene), ki jih je bilo nato potrebno sestaviti skupaj. Tokrat pa človeška delovna sila – razen ene osebe, ki nadzira tiskanje preko bližnjega računalnika – ni bila potrebna. Vendar pa je bilo treba pred samim tiskanjem postaviti ogromen 3-D tiskalnik, kar se je na lokaciji začelo že leta 2019. Sestavili so ga z žerjavom.

Eerste geprint huis in Europa op Kamp C - First printed house in Europe at Kamp C

Natisnjena hiša sedaj stoji v kraju Westerlo na severu Belgije. Projekt je podprl Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR). Cilj projekta pa je spodbuditi gradbeno industrijo k uporabi 3-D tiskanja betonskih struktur. Veliko ljudi si namreč želi domove s personaliziranimi elementi in kreativnimi rešitvami (npr. zaobljeni koti), ki so pri standardni gradnji izjemno dragi, 3-D tiskanje pa omogoča cenejše rešitve.

Izjemen dosežek pri tiskanju te hiše je ta, da je hiša enonadstropna. Ostale hiše, ki so nastale z uporabo 3-D tiskanja, so namreč le pritlične. Avtorji projekta navajajo, da je hiša trikrat trdnejša od klasične gradnje. Gre pa za testno hišo, ki jo bodo opazovali, da preverijo, če se bo trdnost ohranila skozi čas.

VIRNew Atlas
Prejšnji članekKatero žarnico kupiti?
Naslednji članekKako se znebiti polhov s preprostimi zvijačami

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.