Kako se izogniti likanju oblačil

likalnik na likalni mizi
Likanje je zamudno opravilo

Likanje je zares zamudno opravilo, a urejen videz vsekakor hodi roko v roki z urejenimi oblačili. Pri slednjih je tako pomembno, da niso zmečkana, temveč – vsaj na videz – videti zlikana in s tem seveda sveža. Likanja zares sicer ne moremo nadomestiti, a ponujamo vam nekaj nasvetov, da bodo oblačila, vsaj na poletni vročini, ko likalnik ni naš zaveznik, tudi po sušenju in brez likanja primerna za nošenje.

Pravilo št. 1 – oblačil ne puščajte predolgo opranih v pralnem stroju

Prvi korak k manj zmečkanim oblačilom je zagotovo to, da jih ne pustimo predolgo v pralnem stroju, ko ta zaključi s pranjem. Oprana oblačila je potrebno čim prej vzeti iz bobna, saj tako preprečimo, da bi se stisnjena po nepotrebnem mečkala in tako zmanjšamo možnosti za kasnejše likanje. Pri sodobnejših pralnih strojih si lahko pomagamo tudi s posebnim programom, ki boben tudi po končanem pranju vsake toliko zavrti in s tem upočasni mečkanje. To je še posebej uporabno, če nimamo možnosti izprazniti bobna takoj po pranju – nas ni doma, imamo druga opravila …

Pravilo št. 2 – po pranju oblačila dobro stresite in poravnajte

Ta korak je res ključen v celotnem procesu, saj na tak način tkanino sprostimo in vanjo dovedemo zrak. Poleg tega s stresanjem odstranjujemo morebitne ostanke pralnih sredstev. Oblačila pa moramo tudi poravnati (jih zategniti po šivih), tako kot želimo, da se posušijo. To je še posebej pomembno, če se perilo suši na svežem zraku, torej ga obesimo.

odprt boben pralnega stroja
Pomembno je, da boben pralnega (ali sušilnega) stroja hitro izpraznimo

Pravilo št. 3 – pri sušenju v sušilnem stroju uporabljajte program proti mečkanju

Skorajda  vsi sušilni stroji imajo program prosti mečkanju (anti-crease). Uporabite ga. Hkrati pa je pomembno tudi, da posušeno perilo čim prej damo iz sušilnega bobna.

Pravilo št. 4 – ne odlašajte s pospravljanjem posušenega perila

Tudi če perila ne sušimo v sušilnem stroju je zelo pomembno, da ga posušenega karseda hitro pospravimo na svoje mesto, da ne nastane kup posušenega perila, ki se ga vsi tako nejevoljno izogibamo. Občutljivo perilo obesite na obešalnik, če je to mogoče, da se izognete neljubemu mečkanju, ali pa kose previdno zložite, da bodo ob priložnosti primerni za nošenje.

Morda se na prvi pogled zdi dela veliko, a likanje zagotovo vzame še več časa!

Prejšnji članekFord naj bi odpustil več tisoč zaposlenih
Naslednji članekGeneral Motors bo postavljal na tisoče e-polnilnic

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.