Ford naj bi odpustil več tisoč zaposlenih

Lafayette - Circa April 2019: Local Ford Car and Truck Dealership. Ford sells products under the Lincoln and Motorcraft brands V
Photo by jetcityimage on iStock

Avtomobilski gigant Ford se bliža množičnemu odpuščanju delovne sile. Razlog za to je premik na električna vozila, z odpuščanjem pa bo svoje stroške zmanjšal za več kot 3 milijarde ameriških dolarjev do leta 2026. Čeprav je šlo najprej za govorice, le teh glavni možje niso zanikali.

Ford bo v ZDA odpustil več tisoč zaposlenih

Ford bo najverjetneje odpuščal v svoji ameriški tovarni Blue Oval City s čimer bo v naslednjih štirih letih prihranil približno tri milijarde ameriških dolarjev. Tako je že Bloomberg poročal, da naj bi podjetje odpustilo približno 8 tisoč delavcev. To je skoraj četrtina njihove delovne sile v Združenih državah Amerike. Kje bodo odpuščali?

Odpuščanja naj bi sledila v delu, ki se ukvarja s proizvodnjo motorjev z notranjim izgorevanjem. Z vzponom električnih vozil in omejitev »klasičnih« vozil je to najverjetneje le začetek, če podjetja ne bodo uspela zaposlenih prekvalificirati na drugačna delovna mesta. Na začetku leta se je Ford Blue razdelil na dva dela, enega z električnimi in drugega s klasičnimi vozili.

Ford v Združenih državah Amerike zaposluje več kot 31 tisoč ljudi, že več tednov pa se pojavljajo govorice, da naj bi se številka bistveno zmanjšala. Kot je poročal Bloomberg, je poročal tudi Detroit Free Press. Sodeč po njihovem poročanju naj bi direktor Forda Jim Farley vsem zaposlenim poslal video sporočilo v katerem ni zanikal zmanjšanja delovne sile.

Indianapolis - Circa September 2021: Ford F-250 display at a dealership. The Ford F250 is available in XL, XLT, Lariat, King Ranch, and Platinum models.
Photo by jetcityimage on iStock

Ford je sredi preobrazbe k električnim vozilom

»Smo sredi preoblikovanja avtomobilske industrije in našega podjetja. Cilje in naloge, ki smo si jih zastavili, želimo tudi doseči oziroma izpolniti in tako tekmovati z najboljšimi po svetu,« je povedal vodja odnosov z javnostjo pri Fordu, T. R. Reid. Ford je že napovedal, da bo za električno preobrazbo investiral kar 50 milijard ameriških dolarjev. Skozi preobrazbo pa se Ford sooča z nekoliko slabšo prodajo, saj je v prvi četrtini leta 2022 izgubil 3,1 milijarde ameriških dolarjev.

Do konca leta 2023 bodo imeli dovolj zaloge baterij, da bodo zadostili izdelavam 270 tisoč primerkom Mustang Mach-E, 150 tisoč Ford Transit EV, 150 tisoč Ford F-150 Lightning in 30 tisoč primerkov skrivnostnega terenca za Evropo.

Prejšnji članekČrna ali bela okna? Prednosti in slabosti obeh
Naslednji članekKako se izogniti likanju oblačil

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.