Kako preveriti, ali perete s premalo, preveč ali ravno prav praška?

people, woman, stripes
Photo by StockSnap on Pixabay

Odmerjanje pralnega praška kar tako, na občutek, je verjetno najpogostejše. Če perilo vseeno ostaja umazano ali iz stroja prihajajo neprijetne vonjave, pmeni, da ne odmerjate pravilno.

Informacije o tem, koliko praška dodati pranju, najdete na embalaži vsakega pralnega praška. Običajno je navedeno tudi, koliko praška dodati glede na to, ali je voda mehka, trda, količina perila manjša ali običajna.

Večja količina pralnega praška ne pomeni tudi učinkoviteje opranega perila.Za učinkovito pranje perila je potrebna optimalna kombinacija količine vode, pralnega sredstva in sredstva za mehčanje perila. Le pri optimalni količini vseh sredstev se vse učinkovine ustrezno aktivirajo in delo opravijo tako, kot je treba.

Preveč praška?

Če dodate preveč praška, lahko na perilu ostanejo madeži od praška, v samem stroju pa vonj po prašku, ki sčasoma postane neprijeten. Znotraj odtočnih cevi se nabirajo obloge (predvsem pri uporabi tekočih praškov), tvegamo pa tudi zamašitev odtokov in obremenjujemo pralni stroj. Da je praška preveč, veste tudi tako, da se perilo v stroju med pranjem premočno peni.

Premalo praška?

Če je praška premalo, na perilu lahko ostajajo tudi madeži, ki  bi sicer lahko ob običajni količini praška izginili.

Kako odmerjati?

Uporabite merilno posodico in tako boste točno vedeli, katera količina ni bila prava ter naslednjič perilo oprali z nekaj manj ali več praška. Perila v stroj nikoli ne dajajte več, kot je dovoljeno (običajno okoli 6 kg). Poleg tega pa uporabljajte prašek, ki je namenjen za pranje določenega tipa perila. Močno umazano perilo operite pri najvišji temperaturi, ki je za ta določen kos dovoljena, saj se pri višjih temperaturah perilo načeloma bolje opere.

PREBERITE VEČ: Je bolje sušiti v stroju ali na zraku?

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTriki za bleščeče čista okna
Naslednji članekOd danes nižje cene goriv, a pozor na avtocestah in hitrih cestah

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.