Od danes nižje cene goriv, a pozor na avtocestah in hitrih cestah

fuel, fuel gauge, petrol meter
Photo by OpenClipart-Vectors on Pixabay

Od polnoči veljata novi drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa, medtem ko se ceni teh dveh pogonskih goriv na avtocestnem križu oblikujeta prosto.

Od 5. do vključno 18. julija 2022

Ceni omenjenih dveh pogonskih goriv bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od 5. julija do vključno ponedeljka, 18. julija 2022, znašali 1,808 evra za liter dizelskega goriva in 1,723 evra za liter NMB-95.

Omejitev marž

V skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov so izven območja avtocest in hitrih cest omejene tudi marže trgovcev, in sicer na 0,0591 evra na liter dizla ter na 0,0607 evra za liter NMB-95.

Ceni dizla in NMB-95 se bosta izračunavali na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu (vir: PLATT’S European Marketscan) in gibanju tečaja ameriški dolar – evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov.

Pozor na avtocestah in hitrih cestah

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest se še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami. Za avtoceste in hitre ceste se štejejo ceste, kot jih določa Uredba o kategorizaciji državnih cest.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako preveriti, ali perete s premalo, preveč ali ravno prav praška?
Naslednji članekPogrešate okus koktajlov, a ne pijete alkohola? Poskusite (brez)alkoholni sladoled!
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.