Sušilni stroj ali sušenje na zraku? Kaj je boljše?

Ali je bolje sušiti na zraku ali v sušilnem stroju?
Ali je bolje sušiti na zraku ali v sušilnem stroju? Photo by on pixabay

Sušenje oblačil na soncu ali v sušilnem stroju? Proces sušenja oblačil poteka na različne načine na različnih koncih sveta. V Aziji večina suši svoja oblačila na soncu. V Združenih državah Amerike večina ljudi suši oblačila s pomočjo sušilnih strojev. Ampak to ni nekaj, kar je pomembno, saj nismo tam. V Sloveniji sušimo oblačila na oba načina, vedno pa ostaja vprašanje o tem, kaj od tega je boljše. In kaj je boljše? Sušilni stroj ali sušenje na zraku?

Prednosti in slabosti sušilnega stroja

Glavna prednost sušilnega stroja je njegova dostopnost in preprostost. Ne glede na zunanje vreme, lahko sušilni stroj uporabljamo kadar koli. Potrebujemo le elektriko in zadeva je v pogonu. Tisto, kar mnogi obožujejo pri sušilnih strojih je preprostost. Oblačila preprosto vržemo v sušilni stroj in prižgemo na primeren program. Ni nam treba skrbeti za oblačila. Ne rabimo jih obešati in pobirati, obenem pa bodo oblačila čista in topla.

Slabosti sušilnega stroja so jasne, saj je potreben nakup sušilnega stroja. Morebitna popravila in redno plačevanje položnic za elektriko so prav tako tu. Za sama oblačila pa bo slabost predvsem krčenje oblačil.

Sušilni stroji ima svoje slabosti in svoje prednosti
Sušilni stroji ima svoje slabosti in svoje prednosti Photo by on pixabay

Prednosti in slabosti sušenja na zraku

Sušenje na zraku je zastonj, načeloma potrebujemo najmanj eno vrvico za obešanje. Ob sušenju na zraku se oblačila tudi ne bodo skrčila, zdržala pa bodo veliko dlje kot pa pri sušenju s sušilcem. Velika prednost sušenja na zraku je naravna razkuženost s pomočjo sončnih žarkov. To bo ubilo bakterije, saj bodo UV žarki delovali na mikroorganizme, ki jih sušilni stroj po večini ne uniči.

Med slabosti sušenja na soncu uvrščamo dve reči. Več časa boste potrebovali za sušenje na zraku, saj boste morali obešati, pripenjati in pobirati oblačila. Močno in žgoče sonce bo razbarvalo oblačila, a se lahko temu izognete tako, da jih sušite v senčni legi ali na šibkejšem soncu. Prav tako se lahko vreme hitro spremeni in tako vpliva na vaša oblačila z dežjem in močnim vetrom.

Sušenje na zraku ima svoje prednosti in slabosti, ko primerjamo s sušenjem v sušilnem stroju
Sušenje na zraku ima svoje prednosti in slabosti, ko primerjamo s sušenjem v sušilnem stroju Photo by on pixabay

Končna odločitev: Sušilni stroj ali sušenje na zraku?

Vsaka stvar ima svoje slabosti. Sušilni stroj je strošek ob nakupu, vzdrževanju in rednem plačevanju elektrike. Če nimate možnosti sušenja na zraku in ste v časovni stiski, potem je sušilni stroj še vedno boljša odločitev. V kolikor pa imate dovolj časa in prostora, bo sušenje na zraku zelo primerno. A s tem bo nastopila tudi večja odgovornost, saj lahko vreme hitro spremeni svojo odločitev in so lahko oblačila mokra ali raznešena zaradi vetra.

Najboljša odločitev je kombinacija obeh reči. V zimskih in deževnih dnevih uporabljajte sušilni stroj, saj se oblačila na takem zraku ne bodo posušila. V poletnih in toplih dneh pa oblačila sušite na zraku, kar bo privarčevalo nekaj denarja.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekSadni sladoled vrhunskih sestavin
Naslednji članekZa trajno in funkcionalno ostrešje naj bo izolacija vedno v sistemski rešitvi
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.