Porobeton: material sodobnih graditeljev

V sodobni gradnji se velikokrat omenja porobeton, marsikdo pa verjetno še vedno ne ve, za kaj točno gre.

Porobeton je naraven gradbeni material, ki se uporablja za gradnjo široke palete objektov: bivalne, poslovne in industrijske. Sestavljajo ga kremenčev pesek, apno, cement in voda.

Prednosti

Porobeton

Je potresno in požarno varen. Pri gorenju ne proizvaja nevarnih plinov, kar ga uvršča v A1 požarni razred. Svoje trdnosti ne izgubi pri segrevanju vse do 650 stopinj Celzija.

Velika prednost porobetona je, da ima zelo nizko toplotno prevodnost (in s tem visoke toplotno-izolativne lastnosti), zaradi česar je primeren za gradnjo nizko- ali nič-energijskih stavb, saj zagotavlja dobro izolacijo zunanjih sten. Nudi tudi dobro zvočno izolacijo.
Je izredno lahek in ker je preprost za obdelavo, omogoča hitrejšo gradnjo objektov. Na voljo je v obliki zidnih blokov, zidanih plošč, preklad ali pa gre za stropne/strešne elemente. Zidane bloke se običajno uporablja za gradnjo nenosilnih zunanjih in notranjih elementov, plošče za notranje nenosilne elemente, stropne in strešne plošče.

Pomanjkljivosti

Seveda ima tudi porobeton, tako kot vsi ostali materiali, tudi kakšno slabo lastnost.
Če elementi niso nameščeni in dela izvedena natančno, nastajajo toplotni mostovi in prihaja do večjih toplotnih izgub. Izdelki iz porobetona dobro ščitijo pred vdorom toplote in hlada v prostore in iz njih, po drugi strani pa tako slabo zadržujejo toploto in je ne morejo oddajati v prostor. To pomeni, da se prostor lahko hitro sicer segreje, a se tudi hitro ohladi.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako preprosto odstraniti tapete
Naslednji članekVse o razvlažilcih zraka – da se rešite težav z vlago

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.