Kako pravilno razkužiti vaše mobilne telefone in druge pametne naprave

V teh negotovih in s stisko prežetih dnevih samoizolacije, si večina posameznikov in družin krajša čas s svojimi mobilnimi telefoni in drugimi pametnimi elektronskimi napravami. Gre za predmete, ki jih uporabljamo vsak dan in nosimo s seboj vedno ter povsod. Tudi te dni se z njimi odpravljamo v trgovino, lekarno ali službo, zaradi česar strokovnjaki še posebej opozarjajo, naj ne pozabimo, da so ti predmeti prava legla virusov in bakterij.

Mobilni telefoni in druge pametne naprave nam omogočajo ohranjanje družabnih stikov, delo od doma, ogled informativnih ter zabavnih vsebin in posledično lažje soočanje s tesnobnimi mislimi in vsakodnevnimi izzivi. Trenutno je to bistveno varnejše, kot kakršnakoli oblika druženja ali gibanja po prostoru. Kljub temu, ob tem ne smemo pozabiti, da so pametne napravice magnet za mikrobe.

Glede na trenutne okoliščine, bi bilo vsakodnevno razkuževanje pametnih telefonov, tablic in ostalih naprav, smiselno in smotrno.

Kako pravilno in učinkovito razkužiti telefon

Znanost kaže, da se bakterije zelo rade razmnožujejo na računalniških tipkovnicah in zaslonih pametnih telefonov. Zlasti, kadar jih sočasno uporablja več ljudi. Virusi lahko na steklenih in plastičnih  površinah preživijo do 96 ur. Od tod si z lahkoto utrejo pot do prstov, obraza, sluznice in vseh ostalih površin, kamor naprave odlagate.

V svetovnih centrih za nadzor in preprečevanje bolezni zatrjujejo, da skladno s priporočili za dnevno čiščenje površin, ki se jih zelo pogosto dotikamo, dnevno razkuževanje ne bo škodovalo vašim pametnim napravam.

Previdnost pri čiščenju

Ko gre za čiščenje pametnega telefona, je ključnega pomena nežnost. V te drage in občutljive  elektronske naprave, ne posegajte z abrazivnimi raztopinami in materiali. Celo dezinfekcijski robčki, so skorajda pretirani; uničijo lahko oleofobni premaz zaslona naprave, ki močno zmanjšuje vidnost prstnih odtisov in zagotavlja udobno drsanje po aparatu – čeprav je Apple že dal blagoslov in uporabnike svojih naprav obvestil, da lahko za čiščenje trdih površin le-teh, uporabijo robčke, prepojene s 70-odstotno alkoholno mešanico.

Korak za korakom

  • Telefon najprej izklopite, da v njem ne bi prišlo do kratkega stika, odstranite morebitna ohišja in izklopite vse dodatke.
  • Ne polivajte tekočin neposredno na napravo.
  • Vaš glavni  pripomoček za čiščenje naj bo krpa iz mikrovlaken, oziroma kakršenkoli mehek robček ali krpica, ki so namenjene čiščenju elektronskih napravic in ne bodo opraskale vašega telefona. Zaradi posebnega načina izdelave, bodo te s površine odstranile več delcev kot običajne krpe. Ne priporoča se uporaba krp trše teksture, brisač papirnatih robčkov ali papirnatih brisačk.
  • Ne bodite pregrobi pri čiščenju izjemno občutljivih utorov naprave. Najbolje boste opravili, če boste umazanijo iz njih preprosto odpihnili.
  • Nato izbrano krpico navlažite (poškropite) z dezinfekcijskim sredstvom za čiščenje naprav ali z alkoholno raztopino (vsaj 70 odstotkov) in  temeljito obrišite celotno površino ter robove pametnega telefona. Pri tem bodite še posebno pozorni na zaslon, tipke in vse ostale kotičke, kamor se nalagata prah in žepne malhe. V kolikor je odstranljivo, napravo očistite in razkužite tudi pod ohišjem. Najbolje, da najprej razkužite pod ohišjem in nato očistite še zunanjo stran.
  • Ne uporabljate kisa, sredstev za čiščenje stekel ali vodikovega peroksida, ker lahko z uporabo teh sredstev poškodujete površino zaslona.
  • Napravo osušite s suho krpo.
  • Razkužilo za čiščenje lahko izdelate tudi doma: v razmerju 70 proti 30 zmešajte medicinski alkohol in vodo.
  • Pomembno je, da čistilnega sredstva nikoli ne škropite neposredno na napravo.

Seveda je ohranjanje čistoče predmetov, ki jih uporabljamo, le del širšega načrta, ki ga moramo izvesti, da preprečimo širjenje novega koronavirusa. Pa ne le to – tudi sicer je dobro, da skrbimo za čistočo predmetov, ki jih dnevno uporabljamo ter se z njimi dotikamo obraza. Zato ravnajmo preventivno – tako kot se prisilimo ne dotikati obraza z rokamu, poskrbimo, da bodo tudi površine napravic, ki jih privijamo k obrazu čiste in razkužene.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekDomača pisarna: ni vseeno, kje delate
Naslednji članekKakšne vrste stojalo za kolo izbrati?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.