Kako pogosto zamenjati deske za rezanje in kako očistiti desko za rezanje?

Deska za rezanje pod kuhinjsko pipo.
Foto: Wachiwit iz iStock

Ko govorimo o kuhinjskih pripomočkih, je deska za rezanje eden tistih nepogrešljivih kosov opreme, ki jih uporabljamo vsak dan. Idealna deska ne drsi, je preprosta za čiščenje ter je popolne velikosti za vse naše potrebe po pripravi hrane. Ne glede na vse njene pozitivne lastnosti ima vsaka deska za rezanje rok trajanja. Priznani strokovnjaki podajajo smernice, kdaj in zakaj zamenjati plastično desko za rezanje.

Kdaj je čas za novo plastično desko za rezanje?

Vsaka deska za rezanje se sčasoma obrabi. Če je vidno poškodovana oziroma ima globoke brazde, ki jih je težko očistiti, je morda čas, da jo zamenjate. Plastične deske za rezanje so popolnoma varne, če so ustrezno razkužene.

Vrsta študij, ki se osredotočajo na prenos mikroorganizmov, vključno s salmonelo, E. coli, listerijo in stafilokokom, z rok, kuhinjskih pripomočkov in hrane na rezalne deske ter obratno, kaže, da obstaja velik potencial za prenos teh mikroorganizmov v kuhinjsko okolje.

Sčasoma lahko na deskah za rezanje nastanejo brazde ali praske, ki jih je težko očistiti, na teh mestih pa se lahko naberejo bakterije in plesen, ki se kasneje lahko prenesemo na hrano. Pomembno je, da deske zamenjate, ko opazite, da se jih ne da več preprosto čistiti.

Kako čista je vaša deska za rezanje?

Izbira in uporaba desk za rezanje

Čeprav so vse deske za rezanje lahko gojišče bakterij, so plastične praviloma varnejše od lesenih, ker niso porozne. Zaradi tega so še posebej varne za uporabo s surovim mesom. Za rezanje različnih živil je sicer priporočljivo uporabljati ločene deske.

Gear Heads | Which Type of Cutting Board is Best for Your Kitchen?

Priporočljivo je, da uporabite eno desko za sveže pridelke in kruh, drugo pa za surovo meso, perutnino in morske sadeže. To pomaga preprečiti prenos bakterij iz surovih živil v živila, ki jih ni treba kuhati. Odličen trik je lahko uporaba različnih barvnih plošč, ki vam pomagajo zapomniti, katera je katera. Na primer zelena za zelenjavo, rdeča za meso

Kako očistiti plastične deske za rezanje

Pomembno je, da deske za rezanje po vsaki uporabi temeljito očistite z detergentom za posodo in toplo vodo. Po pranju je treba deske posušiti na zraku ali s papirnatimi brisačkami. Plastične deske za rezanje lahko operete tudi v pomivalnem stroju – včasih pa se zaradi visoke temperature vode v pralnem stroju zvijejo.

Če ste rezalno desko uporabljali za rezanje surovega mesa, rib ali perutnine, jo po pranju dodatno razkužite. Ker je kis kislina, pomaga razkužiti ploščo tako, da uniči bakterije in plesen ter prepreči njihovo nadaljnjo rast, pomaga pa lahko tudi pri odstranjevanju neprijetnih vonjav.

How To Properly Clean Your Cutting Board | Made In Cookware

Desko za rezanje popršite z raztopino, ki vsebuje štiri dele vode in en del kisa, pustite stati nekaj minut, nato jo obrišite s krpo ali gobo. Sperite s čisto vodo in posušite na zraku ali obrišite s čistimi papirnatimi brisačami.

Zaključek

Deske za rezanje so sestavni del vsake kuhinje, a lahko hitro postanejo gojišče bakterij, če jih med vsako uporabo ne očistimo. Še boljša ideja je, da imate dve deski za rezanje, eno rezervirano samo za meso, perutnino in ribe, drugo pa za sadje in zelenjavo.

Kakšno desko za rezanje boste uporabili, je stvar osebnih preferenc. Plastične deske so lažje, lesene manj poškodujejo nože. Redno in temeljito čiščenje lahko podaljša življenjsko dobo plastične deske za rezanje, a kljub temu jo boste morali čez čas zamenjati. Splošno pravilo je, da naj plastične deske za rezanje zdržijo vsaj eno leto, potencialno pa tudi do pet let, odvisno od tega, kako pogosto se uporabljajo.

Urednik portala MojPrihranek

VIRIndex
Prejšnji članekVeste, kateri kruh je najboljša izbira in kateremu se morate izogibati!?
Naslednji članekŠkotski start-up Munro predstavil gromozanski električni pick-up

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.