Uhajanje metana iz morskega dna Antarktike

Znanstveniki so prvič potrdili, da metan uhaja iz morskega dna Antarktike. Obenem trdijo, da obstaja velika verjetnost, da ta metan prehaja v našo atmosfero. Leta 2018 je metan predstavljal 10 % ameriških izpustov, ki so nastali zaradi človeškega delovanja. Toda uhajanja na Antarktiki morda ne bo tako lahko zajeziti.

Znanstveniki verjamejo, da so pod morskim dnom Antarktike ogromne količine metana. Ne vedo, kaj je povzročilo njegovo uhajanje, vendar verjetno ni bilo globalno segrevanje ozračja. Metan po vsej verjetnosti ustvarjajo razpadajoči, tisočletja stari ostanki alg. Običajno mikrobi porabijo podvodni metan, preden ta prispe do atmosfere. Ekosistem okoli kraja uhajanja pa ni bil tako hiter pri proizvajanju teh mikrobov.

Ženska v laboratoriju

Potapljači so že leta 2011 odkrili uhajanje metana, toda raziskovalci so začeli z njegovim preučevanjem šele leta 2016. Takrat so začeli s terenskimi in laboratorijskimi raziskavami. Uhajanje metana iz permafrosta in zmrznjenih podvodnih zalog predstavlja glavni kazalnik, da globalnega segrevanja ne moremo več ustaviti, pravijo znanstveniki.

»Cikel metana je absolutno nekaj, kar nas mora kot družbo skrbeti,« je dejal Andrew Thurber, znanstvenik iz Oregon State University, ki je vodil raziskavo. »To je izredno zaskrbljujoče.« Razpoka na morskem dnu je dolga približno 70 metrov.

Morsko dno

Thurber pravi, da je najpomembnejše odkritje zakasnjena tvorba mikrobov, ki porabljajo metan. To je namreč vse kaj drugega kot dobra novica. Trajalo je več kot 5 let, da so se ti mikrobi sploh pojavili in na tej točki je metan že prehitro uhajal iz morskega dna.

VIRInhabitat
Prejšnji članekKako odmašiti odtoke
Naslednji članekKako zgraditi ribnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.