Kidanje snega in izbira lopate za kidanje

Kindanje snega z lopato
Foto: AnatolEr iz iStock

Prvi sneg je poblil Slovenijo in znova je treba odmetavati sneg z dvorišča in poti. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako se lotiti kidanja snega, da bo čim manj poškodb in kakšno lopato izbrati.

Izbira lopate za kidanje

Polna lopata snega tehta med 8 in 10 kg. Dokler ne poskusite, ne boste vedeli, koliko bolj preprosto je kidati z lopato, ki je ergonomsko oblikovana. Lopate za kidanje, ki so ergonomsko oblikovane, so veliko lažje od klasičnih, prilagojena oblika ročaja pa omogoča lažje potiskanje in prelaganje snega.

Ergonomsko oblikovane lopate za kidanje je dandanes mogoče kupiti v skorajda vsaki trgovini z opremo za dom in vrt.

Na voljo so tudi električne lopate za sneg, ki jih preprosto potiskate po tleh in jih ni treba dvigovati. Načeloma so razmeroma lahke in enostavne za uporabo. Bodite pozorni na delovno širino in višino, prav tako pa na dolžino izmeta snega.

Posipanje s soljo ali peskom

Veliko uslugo boste storili, če boste dovozno pot ali dvorišče pravočasno posolili oziroma posipali s peskom. Sneg se bo težje oprijemal podlage oziroma se bo hitreje talil. Ob blažjem sneženju kidanje tako sploh ne bo potrebno.

Talno ogrevanje za dvorišča

Čeprav je zima le eden od 4 letnih časov, izkušnje pravijo, da je sneg mogoč tudi spomladi. Da bi se ognili morebitni poledici na domačem dvorišču (ter s tem zmanjšali možnost poškodb in padcev), si lahko omislite talno ogrevanje za zunanje površine. Mrežo za ogrevanje dvorišč je mogoče položiti pod različne dvoriščne tlake (asfalt, pesek, tlake, ploščice, beton …), cena pa se giblje okoli 20 evrov na kvadratni meter (lahko tudi manj ali več, seveda). Mrežo se razvije po površini pod tlaki in preprosto priključi na električno omrežje.

Kako pravilno kidati sneg

Kidanje je nujno opravilo, ki ga lahko izkoristimo tudi za rekreacijo. V uri kidanja namreč ženska v povprečju porabi okoli 400, moški pa okoli 600 kalorij. Vseeno pa gre za opravilo, pri katerem se lahko poškodujemo, šeposebej, če telesno nismo pripravljeni in se kidanja lotevamo neogreti.

  1. Predvsem za starejše velja, naj se, če je le možno, izognejo kidanju zgodaj zjutraj, saj je tedaj verjetnost za strdke večja.
  2. V vsakem primeru (starejši in mlajši) na toplem ogrejte mišice z osnovnimi gibalnimi vajami, tudi če se kidanja lotevate sredi dneva. Nekaj zamahov z rokami, razteg mišic na hrbtu, rokah in nogah vas bodo prikrajšali za marsikatero poškodbo.
  3. Toplo se oblecite, čeprav se boste med kidanjem znojili. Najbolje se je obleči v slogu ‘čebule’ – torej v več tanjših plasteh.
  4. Najbolje se je kidanja lotiti, ko je sneg še lahek, ne moker, in se še ni prijel na podlago. Tanjšo plast snega preprosto potiskate po tleh, medtem ko pri debelejši plasti snega ta ob podlagi vse težji, se sprijema s tlemi in odmetavanje je zato veliko bolj naporno.
  5. Začnite zmerno z odrivanjem snega, da se telo počasi privadi. Večje površine čistite po etapah in si večkrat vmes oddahnite.
  6. Zajemajte in premetavajte manjše količine snega. Tehnika: sneg, če je le mogoče, potiskajte in ga ne dvigujte. Če potiskanje ni mogoče, rahlo upognite kolena in sneg dvigujte ne s hrbtenico, temveč z nogami. Snega ne odmetavajte preko ramen in se izogibajte sunkovitim gibom. Telo je pri nizkih zunanjih temperaturah bolj dovzetno za poškodbe.
  7. Med delom uživajte tekočino. Odmori so nujni: na 15-20 minut si vzemite nekaj minut za oddih. Izravnajte se v hrbtu, raztegnite mišice na rokah in naredite nekaj požirkov vode. Tudi ob nizkih temperaturah telo dehidrira.
  8. Takoj, ko začutite utrujenost, pojdite na toplo in si odpočijte.
  9. V primeru bolečin v mišicah ali sklepih, pomanjkanju sape ali bolečine v prsih prenehajte z aktivnostjo in rosite za pomoč bližnje ali sosede. Starejši od 55. leta predajte lopato mlajšim, če je le mogoče.

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekČiščenje pomivalnega korita: Kako očistiti korito iz nerjavečega jekla, da se blešči?
Naslednji članekSe tudi tem plastičnim izdelkom izteka čas?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.