Z nastavitvijo termostatske glave do nižjih stroškov za ogrevanje

Termostatska glava je naprava, ki odpira in zapira dotok grelnega medija v ogrevalo. Od klasičnega ventila se razlikuje po tem, da ob doseženi nastavljeni temperaturi zapre dotok medija, s tem varčuje pri porabi energije, saj ne pregrevamo prostora.

Na glavi lahko nastavimo različne temperature zapiranja ali odpiranja, saj ima vsaka glava različne, večinoma številčne, stopnje nastavitev (npr.: 1 do 5). Poleg vsake termostatske glave uporabnik prejme tudi podatke o tovarniški nastavitvi. Ta tovarniška nastavitev ne more predvidevati velikosti prostora, lokacijo ogrevala, lege ventila, lokacijo okna in ostalih parametrov, ki vplivajo na dejansko temperaturo v prostoru, ki jo z istim ogrevalom lahko dosežemo ob različnih pogojih.

 

Zato je dobro, da se sama glava po namestitvi in začetku uporabe, ali če tega še niste naredili, ponovno nastavi. S tem jo prilagodimo dejanskim razmeram v prostoru. Za tako nastavitev si moramo vzeti čas ter uporabiti termometer, ki ga postavimo v prostor na mesto, ki ni izpostavljeno toplotnim virom. Termometra ne smemo namestiti na zunanjo steno. V času nastavljanja ne odpiramo oken in vrat. Glavo nastavimo na položaj, ki predstavlja želeno temperaturo in skladno z navodili proizvajalca, npr. za številko 3 odgovarja temperatura prostora 20 stopinj Celzija. Če temperatura na termometru ne ustreza želeni, spremenimo nastavitev z zamikanjem termostatskega ventila za pol stopinje navzgor ali navzdol. To ponavljamo, dokler temperatura ne ustreza nastavljeni številki. Ko dosežemo nastavljeno temperaturo, označimo položaj na glavi. Nekatere izvedbe glav imajo zato markirni prstan. Ko bomo ventil zaprli ali le znižali temperaturo v prostoru, bomo brez težav ponovno našli pravi položaj.

 

Z optimalno nastavljenimi termostatskimi glavami bomo dosegali želene temperature, in s tem zagotovili učinkovitejšo kontrolo temperature prostora.

Ko želimo ogreti prostor, glave ne premikamo v končni položaj – popolnoma odprto. To ni smiselno, saj je ventil tudi pri nastavljeni temperaturi že popolnoma odprt in tako ostane, dokler ne doseže nastavljene temperature. Nastavitev višjih številk od potrebnih, bi pomenile višjo temperaturo  in s tem večjo porabo energije.

 

Video v nadaljevanju prikazuje možnosti, ki jih nudi ena od termostatskih glav, ki jo najdemo na trgu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.