Španci na Hrvaškem zagnali 30 MW vetrno polje

Španska skupina Acciona, ki se ukvarja z obnovljivimi viri energije, je prerezala trak na 30 MW polju vetrnih elektrarn Jelinak na severovzhodni Splitsko-dalmatinski regiji Hrvaške.

Hrvaški predsednik, Ivo Josipović, je pred kratkim svečano odprl polje vetrnih elektrarn Jelinak. To je prvo od številnih vetrnih polj, ki jih Acciona namerava zgraditi na Hrvaškem. Polje vetrnih elektrarn Jelinak obsega dvajset vertnih elektrarn z močjo 1,5 MW, kar skupaj nanese kar 30 MW obnovljive energij.

Družba je hkrati zaprosila za dovoljenje, za postavitev še dveh vetrnih polj v državi, ki bosta imeli skupno zmogljivost kar 78 MW.

S projektom vetrnega polja Jelinak, zagrajenem v zadnjih mesecih, je Hrvaška dosegla skupno inštalirano moč vetrne energije okoli 225 MW, kar je bistveno več kot premore Slovenija.

Hrvaška želi do leta 2020 doseči inštalirano moč vetrnih elektrarn 1,2 GW in kar 2 GW do leta 2030, s tem da bo velika pozornost namenjena prav jadranski obali, kjer so podnebne razmere za vetrne elektrarne najboljše. Upajmo, da se bo Slovenija zgledovala po svoji sosedi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.