Kako izdelati pesjak

Psu, ki biva na vrtu, je potrebno zagotoviti primerno bivališče. Zunanji pes mora imeti omogočeno primerno zavetje pred najrazličnejšimi vremenskimi vplivi, hkrati pa prostor, kjer se lahko giba, prehranjuje in spi. Pesjak lahko izdelate sami, pod pogojem, da upoštevate pravila glede dimenzij.

Ali vaš pes lahko biva v pesjaku?

Vse pasme niso primerne za domovanje na vrtu, sploh če so zunanje temperature prenizke ali previsoke. Ali psu postaviti pesjak, je odvisno od pasme, dlake, velikosti in splošnih karakteristik ter individualnega značaja psa. Psi, ki bodo bivali v pesjaku morajo imeti primerno dlako in dobro prilagodljivost vremenskim razmeram. Določene pasme in mladički ne smejo bivati v pesjaku, kjer temperatura ni vsaj 20 stopinj Celzija. Pesjak poleg tega ni primeren za pse, ki težko prenašajo osamljenost.

Velikost pesjaka

V Pravilniku o zaščiti hišnih živali so zapisane minimalne dimenzije pesjaka glede na težo psa. Za vse kategorije teže je minimalna višina 1,8 metra, minimalna širina pa dva metra. Minimalna površina se razlikuje glede na težo štirinožca.

  • Do 24 kilogramov: površina 6 kvadratnih metrov.
  • Od 24 do 28 kilogramov: površina 7 kvadratnih metrov.
  • Od 28 do 31 kilogramov: površina 8 kvadratnih metrov.
  • Nad 32 kilogramov: 8,5 kvadratnega metra.

Izdelava

Naredite načrt pesjaka: glede na težo vašega psa določite dimenzije ter narišite pesjak. Izberite pravšnje mesto na vrtu, najbolje tam, kjer je čez dan veliko sence, na primer pod drevesom. Kupite lesene plošče in mrežasto ograjo. V primeru, da ne boste izdelali ali kupili ute, morate nujno narediti tudi streho. Če se odločite za uto, bodite pozorni, saj nekateri psi skočijo na uto in nato ven iz pesjaka. Spodaj si lahko ogledate postopek.

How to build a kennel & run by Taylors Garden Buildings

Bodite pozorni

Pes je družabno bitje, ki potrebuje veliko gibanja. Nikar ga ne puščajte ves dan zaprtega v pesjaku, ampak ga večkrat izpustite in peljite na sprehod. Pes je vaš prijatelj in družinski član, ne pa okras ali stražar na vašem vrtu.

Prejšnji članekNotranje in zunanje okenske police
Naslednji članekLažni poleti za goreče popotnike

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.