Kako hitro očistiti stranišče

straniščna školjka wc stranišča

V stranišču se, še posebej, če imate trdo vodo, hitro nabere kamen in stranišče je lahko hitro videti umazano, pa čeprav v resnici ni. Kamna se lahko rešite na povsem naraven način.

Kaj potrebujete?

V resnici potrebujete le eno sestavino – citronsko kislino.

25 g citronske kisline natresete v straniščno školjko in pustite delovati 8-10 ur. Da bi se izognili ‘odganjanju’ domačih s stranišča, je najbolje, če citronsko kislino v stranišče natresete zvečer in pustite, da učinkuje preko noči.

Citronsko kislino lahko potresete samo ali skupaj z nekaj sode bikarbone. Lahko tudi oboje raztopite v vodi in po školjki razlijete pripravljeno raztopino.

Zjutraj s straniščno ščetko podrgnite po školjki, potegnite vodo in školjka se bo znova bleščala. Isti učinek resda lahko dosežete tudi z uporabo močnih čistil, toda prednost citronske kisline je, da je povsem naravna.

Uporaba citronske kisline

citronska kislina

Citronsko kislino lahko uporabite tudi za čiščenje vodnega kamna v napravah. Nekaj žličk citronske kisline dobro premešajte z vodo in spustite skozi napravo, ki jo želite očistiti (grelnik za vodo, kavomat ipd.). Pri tem upoštevajte seveda navodila proizvajalca naprave.

So kozarci izgubili lesk? Citronsko kislino lahko uporabimo tudi za to, da se bo steklo znova bleščalo kot včasih. Žličko citronske kisline raztopite v vroči vodi in s tem operite kozarce. Sperite z mrzlo vodo in obrišite z nežno krpo.

S citronsko kislino lahko tudi očistite pralni stroj. V boben pralnega stroja dodajte 6-8 žlic citronske kisline in zaženite prazen stroj na najvišji temperaturi.

Citronska kislina je uporabna tudi za čiščenje glave tuša ali pipe. 2 do 5 žlic citronske kisline primešajte v 1 liter vode. Z gobico očistite površino. Za lažjo uporabo si lahko čistilo natočite v stekleničko s pršilom.

Opozorilo

Citronske kisline se ne sme uporabljati na površinah, kot so naravni kamen (tla, pulti) ali za čiščenje medenine (pipe, okraski).

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekRavne strehe so vrhunec moderne arhitekture
Naslednji članekRešitev proti vlagi in plesni, na katero verjetno niste pomislili
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.