Rešitev proti vlagi in plesni, na katero verjetno niste pomislili

plesen

Predvsem pri slabše izoliranih objektih, v katere se vgradi sodobna okna in vrata, ki (pre)dobro tesnijo, prihaja do toplotnega mostu. Na stenah (običajno predvsem na severni strani), ki so zaradi uhajanja toplote hladnejše od ostalih predelov zunanjega ovoja, prihaja do površinske kondenzacije vodne pare (vlaga), iz tega pa se nato razvije plesen, ki se je je težko znebiti in je škodljiva za zdravje.

Vzroki za kondenzacijsko vlago in razvoj plesni

Najpogostejši vzrok je običajno nepravilna gradbena zasnova posameznih konstrukcijskih elementov ali celot­ne stavbe, zaradi česar prihaja do toplotnih mostov, lahko pa je vzrok tudi nepravilno prezračevanje in ogrevanje ali pa neustrezna raba prostora (recimo sušenje perila v zaprtem prostoru, vadba v zaprtem prostoru brez zračenja ipd.).

Za kondenzacijo pare mora veljati dvoje. Na eni strani moramo imeti vir vlage, na drugi pa površino, ki izpolnjuje pogoje za kondenzacijo. Temperatura na površini gradbene konstrukcije mora biti tako nižja od rosišča temperature notranjega zrak – prenizka temperatura površine pa je običajno posledica nezadostnega ogrevanja. Kondenzacija obiajno nastane ob mrzlem in suhem vremenu. V kolikor se stena vlaži ob mokrem vremenu, je vzrok vdor vlage v konstrukcijo ali zaradi slabega zunanjega ovoja oziroma zaradi kapilarne vlage kot posledice slabe hidroizolacije.

Vir vlage ni nujno v prostoru, kjer je plesen

Za prepračevanje vlaženja konstrukcijskih sklopov je nujno pravilno zračenje vseh prostorov. Tudi če prihaja do vlage na stenah v spalnici, ni nujno vir vlage tam – lahko prihaja iz kuhinje ali kopalnice, v kopalnici pa se vlaga in posledično plesen nabirata, ker je tam temperatura nižja, stene pa hladnejše. Še posebej je treba biti pozoren v objektih, kjer med nadstropji ni pregrade (odprt prehod) in lahko v spalne prostore uhaja para iz kuhinje, ki je v spodnjem nadstropju.

Kako ukrepati?

Toplotno šibka mesta je treba dodatno izolirati. Vgradnja dodatne zunanje toplotne izolacije bi bila najbolj smotrn in najbolj učinkovit ukrep, a v določenih primerih to ni izvedljivo (stavbe, ki so pod spomeniškim varstvom ipd.).

Druga možnost je dodatni izolacijski sloj na notranji strani, a s tem posegamo v prostor, ga zmanjšamo.

Tretja možnost, na katero morda marsikdo ne pomisli, pa je vgradnja grelne mreže v steno. Tanke grelne mreže so namenjene tako ogrevanju tal kot tudi sten v bivalnih prostorih. Če sanirate steno v kuhinji ali kopalnici, lahko mrežo položite pod ploščice (kar vgradite v cementno lepilo alo izravnalno maso), lahko jo položite na obstoječe ploščice in čeznje položite nove ploščice. Rešitev je še posebej dobrodošla za preprečevanje razvoja plesni na stenah za omarami, še posebej vgradnimi.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako hitro očistiti stranišče
Naslednji članekNasveti pri nakupu tuš kabine in trik za čiščenje
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.