Izbira najboljše kolesarske čelade za otroke

Izbira prave in najboljše kolesarske čelade za otroke
Izbira prave in najboljše kolesarske čelade za otroke

Izbira prave otroške kolesarske čelade je izredno pomembna. Tudi tu in predvsem tu je nujno vedeti, da ne sme biti vse odvisno od cene. Z letošnjim testom, ki ga je opravil AMZS, pa sporočajo tudi, da kakovost ni odvisna od cene. To pomeni, da najdražja kolesarska čelada za otroke ni nujno tudi najbolj varna. Prav slednja lastnost je tista, ki nas najbolj zanima. Katero kolesarsko čelado torej izbrati?

Izbira prave in najboljše kolesarske čelade za otroke

Kolesarska čelada je vsekakor boljša kot odsotnost kolesarske čelade. AMZS opravi na leto številne teste, ki že šesto leto zapored vključujejo tudi otroške kolesarske čelade. Letos je bilo pod drobnogled vzetih 18 različnih otroških kolesarskih čelad v različnih razredih, oblikah in cenah.

»Dobro otroško kolesarsko čelado lahko dobimo že za 10 evrov. Toliko namreč stane čelada, ki je naprodaj v Lidlovih trgovinah pod Lidlovo športno blagovno znamko Crivit. Če jo ob omejeni zalogi v trgovinah uspete kupiti, dobite čelado, ki se je skupaj s čeladama izdelovalcev Alpina in Casco po skupni oceni uvrstila na drugo mesto med 18 preskušenimi čeladami. Crivitova čelada je udobna za nošenje in dovolj prilagodljiva, ponuja razmeroma dobro zaščito ob padcih in je opremljena z odsevnimi nalepkami in LED lučko – vse to za le 10 evrov,« so zapisali pri AMZSju.

Rezultati testa otroških kolesarskih čelad

Med 18 preskušenimi kolesarskimi čeladami jih je šestnajst dobilo oceno dobro ali zadovoljivo.. A težava se je pojavila pri testu zaščite pri padcu, kjer sta le dve čeladi – Abus in Casco – prejeli oceno dobro, večina ostalih pa le zadovoljivo.

Na testu se je najbolje odrezala kolesarska čelada Abus, ki je dosegla oceno 2,2. Najslabše se je odrezala kolesarska čelada 5,5. Celotno ocenjevalno lestvico kolesarskih čelad za otroke, si lahko ogledate v spodnji sliki.

Test kolesarskih čelad za otroke, ki ga je opravil AMZS
Test kolesarskih čelad za otroke, ki ga je opravil AMZS in pomaga izbrati najboljšo kolesarsko čelado za otroka (vir: amzs.si)

Nasveti za nakup prave kolesarske čelade za otroke

Nekaj dejavnikov je test AMZS tudi poudaril oziroma opomnil na njihove slabosti in možnosti za izboljšavo. To so vidnost čelad v temu, odpornost na vročino in odstopanje v teži čelad. Poleg tega smo pripravili tudi hitre nasvete za izbiro najboljše kolesarske čelade.

  • Varnost in zaščita – Tudi najslabša kolesarska čelada lahko reši otroka pred hudimi poškodbami.
  • Prileganje glavi – Edino čelada, ki se pravilno prilega glavi, je lahko prava in varna čelada.
  • Vidnost čelade – Izbrana naj bo čelada s svetlobnimi odsevniki ali LED lučmi.
  • Brezhibnost čelade – Čelafo iz nesreče ali padca je potrebno zamenjati za novo.
Prejšnji članekPomagajte okolju z zeleno streho!
Naslednji članekEko sklad prejel nova sredstva! Preverite razpise

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.