Inovativni načini za zalivanje rastlin med daljšo odsotnostjo

Desk table and chair interior with laptoo computer and potted plants
Foto: Tanya Paton iz iStock

Ljubitelji rastlin se močno trudijo, da njihove dragocene rastline ne uvenijo. Toda ko gredo na počitnice ali poslovno potovanje, se pojavi dilema – kako bodo rastline preživele brez zalivanja? Očitno je, da brez vode za daljše obdobje mnoge rastline, tudi tiste, ki so odporne na sušo, ne morejo preživeti. Če se soočate s podobnim problemom in iščete rešitev, vam bodo nasveti za zalivanje rastlin v nadaljevanju v pomoč.

Kapilarno zalivanje

Ne gre za nov vrtnarski trik; starejši vrtnarji to metodo zalivanja rastlin uporabljajo že dolgo. Za to metodo lahko uporabite dolg svečni stenj, če pa ni na voljo, bosta delovala tudi vezalni trak ali bombažna vrvica.

Vzamete velik lonec in ga napolnite z vodo. Postavite ga blizu lonca z rastlino. Potopite stenj ali vrvico v posodo z vodo tako, da se en konec nasloni na dno lonca. Drugi konec vrvice ali stenja potisnite 5-8 centimetrov pod nivo zemlje blizu osnove rastline, pri tem pazite, da ne poškodujete korenin. Zaradi kapilarne akcije bo voda počasi pritekala skozi vrvico in dosegle tla, s čimer bo rastlino rešila pred sušo. Ta metoda je še posebej primerna za lončnice in rastline, ki rastejo na manj sončnem in vetrovnem mestu. Podroben postopek s koraki je na voljo na strani wikiHow.

Uporaba steklenice

To je preprosta in enostavna tehnika, ki bo ohranila vašo rastlino napojeno približno 3-4 dni. Najbolje deluje vinska steklenica, saj je trdna in zmožna zadržati večjo količino vode. Vendar pa bo dobro delovala tudi katera koli steklenica z ozkim vratom.

Nalijte vodo v steklenico, pri tem pa pustite nekaj centimetrov prostora pri vrhu. Pokrijte odprtino s palcem in obrnite steklenico na glavo. Vstavite obrnjeno steklenico v zemljo, pri tem pa odstranite palec tik pred tem. Da steklenica ostane na mestu, potisnite vrat steklenice nekaj centimetrov pod površino zemlje, da ostane stabilna. Če voda ne odteka pravilno, vzemite steklenico in na odprtino prilepite mrežico. To bo preprečilo zamašitev odprtine s tlemi.

Kapljično zalivanje s steklenico

Ta samostojni sistem kapljičnega zalivanja s plastenko je poceni in učinkovita alternativa steklenim zalivnim kroglam in drugim podobnim sistemom. Gre za eno najboljših idej za zalivanje vrtnih rastlin med odsotnostjo.

Vzemite majhno ali veliko plastično steklenico, odvisno od velikosti vaše rastline in lonca. Na dno plastenke izvrtajte 2-3 luknje in 3-5 luknjic na straneh. Rahlo izkopljite zemljo blizu rastline, pri tem pa pazite na korenine in, da bo luknja dovolj globoka, da boste vanjo lahko zakopali plastenko do vratu. Plastenko napolnite z vodo in jo postavite v izkopano luknjo, nato zemljo blizu luknje izravnajte s tapkanjem. Če rastlina ne potrebuje veliko vode, zaprite pokrovček; sicer pustite plastenko odprto. Med rastno sezono lahko v vodo dodate tekoče gnojilo, da zagotovite hranila za rastline.

Kopel za rastline

Ko govorimo o “kopanju” lončnic, mislimo na postavitev lonca v vodo nekaj centimetrov globoko. Tla bodo absorbirala vodo skozi drenažne luknje na dnu lonca.

Napolnite umivalnik, kad ali vedro nekaj centimetrov globoko z vodo in vanj postavite lonček s rastlino. Tla bodo še naprej vpijala vodo in ostala vlažna, kar bo zadostovalo potrebam rastline približno en teden. Da preprečite praske in umazanijo na umivalniku, pokrijte površino z brisačo, preden postavite lonec. Previdnostni ukrepi: Rastline, ki potrebujejo svetlobo ali neposredno sončno svetlobo, ne smete postaviti v temno kopalnico ali kuhinjo. Ta metoda je primerna le za rastline, ki imajo rade vodo in potrebujejo stalno vlago za rast. Druge rastline lahko umrejo zaradi gnilobe korenin.

Vsi našteti načini preverjeno delujejo, a prav vse rastline kot živi organizmi potrebujejo tudi človeško skrb. Zato naj vas ne bo sram prositi vaših sosedov, prijateljev ali sorodnikov, da se oglasijo na vaš dom in preverijo, ali je z vašimi rastlinami vse v redu.

Prejšnji članekDelate od doma in nimate klime? 10 praktičnih nasvetov, kako se lahko ohladite
Naslednji članekOrganizirajte delovne prostore in prihranite čas ter denar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.