Delate od doma in nimate klime? 10 praktičnih nasvetov, kako se lahko ohladite

Ženska dela od doma i se hladi.
Foto: demaerre iz iStock

Stuart Heritage, novinar TheGuardiana, piše, da zadnja tri leta dela iz svoje pisarne na vrtu, ki deluje kot velik rastlinjak in je v poletnih mesecih tam nekaj stopinj več kot na prostem. Novinar je prepričan, da je zato prišel do strategij, ki mu pomagajo pri spopadanju z vročino, iste nasvete pa priporoča bralcem.

1Slecite se

Delo od doma. Nihče ne bo užaljen, če se ne boste oblekli tako, kot bi se oblekli za v službo. Vsaj nogavice lahko sezujete. Ko se temperatura dvigne, se popolnoma slecite. Za vsak slučaj pustite majico zraven, da jo lahko hitro oblečete, če potrka dostavljalec oziroma če vas pokličejo na nujen video sestanek.

2Odprite okna

Trik je v tem, da odprete okna, a zagrnete zavese. Želite namreč rahel vetrič, ker ni nič hujšega, kot sedeti v sobi brez zraka, hkrati pa ne želite, da sonce greje vašo sobo.

3Pijte veliko vode

Voda v vrču.
Foto: Dzurag iz iStock

Tudi med sedenjem se boste med vročinskim valom potili. Zato pazite na vnos tekočine. Vzemite steklenico vode in vsake toliko naredite požirek. Izogibajte se čaju ali kavi, saj vas bo kofein dehidriral. Nagrada za veliko popite tekočine je, da lahko sedite na hladnem porcelanu straniščne školjke. Ne recite, da se vam to ne zdi super.

4Spremenite prehrano

Obstaja razlog, zakaj poleti jemo solate – osnovna sestavina zelene, kumar ali paradižnika je voda, ki jo potrebujemo za večjo hidracijo, zato poskusite kosilo pripraviti iz teh živil. Hkrati zmanjšajte vnos mesa. Telo potrebuje več energije za razgradnjo mesa in tako proizvaja toploto. Proces se imenuje termogeneza in občutite ga kot potenje.

5Ne kupujte ventilatorja

Ventilator ne pomaga kaj dosti, ker samo premika vroč zrak po prostoru, ki vas ne ohladi. Če že mislite, da brez ventilatorja ne gre, zamrznite dve plastenki vode ter ju postavite pred ventilator. Tako boste vsaj malo ohladili zrak.

6Pojdi ven

Če je zunaj hladneje kot v stanovanju, potem je smiselno pogosto hoditi ven. Sprehodite se po vrtu, posedite v parku. Pustite telefon doma, ker ne želite v hlačah nositi vroč kos elektronike.

7Ne delajte zunaj

Če v parku vidite nekoga, ki sedi s prenosnim računalnikom, je to nekdo, ki ne ve ničesar o toplotnem udaru in ne bi smeli slediti njegovemu zgledu. Sončna svetloba sije na vaš zaslon, sedite v groznem položaju in kmalu vas bodo mučile bolečine v hrbtu. Če ne boste previdni, vas lahko opeče sonce. Preveč stvari vas odvrača od dela in ne pozabite na mrčes, ki letajo okoli vas.

8Vozite

Vožnja med vročino.

Čeprav ni ravno ekološka rešitev, bo v alarmantnih razmerah vseeno pomagala. V hiši nimate klimatske naprave, v avtu jo zagotovo imate. Če vam bo v stanovanju pretežko, si privoščite 10 minut vožnje, dokler se ne ohladite.

9 Ohladite zapestja

Ko postane kritično, se najhitreje ohladimo tako, da si na zapestja in okoli vratu namestimo hladne obloge. Hladna vlažna brisača, pogrnjena čez vrat, bo pomagala ohladiti pretok krvi, zamrznjena vrečka graha ali druge zelenjave na zapestjih ali strateško postavljena za koleni pa bo naredila čudeže.

10Spremenite delovni čas

Če delate od doma in vam šef to dovoli, poskusite delati, ko so temperature nižje. Začnete lahko na primer ob šestih zjutraj in dokončate delo, preden postane prevroče. Prav tako lahko delate ponoči. Najtoplejši del dneva pustite za počitek.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekSte uporabnik Telemacha? Za vas imamo slabo novico …
Naslednji članekInovativni načini za zalivanje rastlin med daljšo odsotnostjo

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.