Kakšna je idealna vgradna višina elementov v kopalnici?

kopalnica

Prenizko nameščen umivalnik, previsoko nameščena pipa v tuš kabini, prenizka ali previsoka straniščna školjka … Vse to so ‘napake’, ki jih opazimo komaj tekom uporabe, Prestavljanje predstavlja visok strošek, zato je dobro upoštevati smernice za vgradnji kopalniških elementov že ob sami izdelavi kopalnice.

Pri nameščanju kopalniške opreme moramo v prvi vrsti upoštevati višino oseb, ki bodo kopalnico uporabljale. Standardi so določeni za osebe, visoke med 170 in 180 cm, glede na višino uporabnikov je tako treba vgradnjo nekoliko prilagoditi.

WC školjka

Standardna višina je okoli 40 cm. Nekoliko višjim je to lahko prenizko. Je sicer anatomsko bolj koristno za opravljanje velike potrebe ter primernejše, dokler otroci ne odrastejo, a predstavlja težave pri vstajanju – predvsem v kasnejših letih. V primeru, da ste v družini tako osebe nižje kot višje rasti, je bolje namestiti školjko na višino 45 cm in dodati pručko za nižje uporabnike. Kotliček naj bo na takšni višini, da lahko školjko splaknejo vsi uporabniki.

Umivalnik

Standardna višina je 80-90 cm, kot pri kuhinjskih elementih. Vsako sklanjanje utegne postati z leti naporno, zato (če je potrebno) element raje namestite kakšen centimeter višje. Glede na višino uporabnika namestite umivalnik tako, da bo zgornji rob na višini 76-91 cm.

Omarica/ogledalo nad umivalnikom

Idealna namestitev je na višino med 100 in 180 cm, vendar pred namestitvijo preverite, ali vam to ustreza.

Kljukice za obešanje

Pri namestitvi kljukic za obešanje brisač (navadno se jih namesti na višino okoli 110 cm) preverite, ali bodo otroci lahko sneli brisačo z njih, hkrati pa jih ne nameščajte prenizko. Nihče si namreč ne želi, da bi se obešena brisača dotikala tal.

Tuš kabina

ročka za tuš naj bo nameščena tako, da jo dosežejo vsi uporabniki (otroci od tedaj, ko se lahko tuširajo sami). Drog naj omogoča namestitev ročke v tuš kabini na višini, ki omogoča, da si brez sklanjanja umijete lase stoje. Pipa naj bo na višini, ki jo dosežete vsi družinski člani brez težav.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako postaviti posteljo po Feng shuiu?
Naslednji članekHitro in učinkovito čiščenje žara
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.