Gospodinjska opravila, ki so pravzaprav le izguba časa in jih lahko mirne duše preskočite

Pospravljanje.
Foto: brizmaker iz iStock

Če uporabljate pomivalni stroj, s predhodnim izpiranjem posode samo izgubljate čas in denar. Ostanke hrane s krožnikov in pribora pobrišite in jih preprosto položite v pomivalni stroj. To še posebej velja za tiste, ki vsak dan pomivajo posodo v njem. Le če nameravate naslednji dan pomivati ​​posodo, je priporočljivo, da jo splaknete, v vseh ostalih primerih  je dovolj, da odvečno hrano postrgate v koš za smeti. So pa tu še nekatera druga dela in navade, s katerimi dobesedno izgubljamo čas.

1Iščemo izgubljene nogavice

Za vsakogar je vedno uganka, kam nogavice izginejo po pranju, a ena nogavica lahko zaide v luknjo med vrati pralnega stroja in bobnom. Umazane nogavice zložite skupaj v vrečko za pralni stroj.

2Kupujemo škatle in košare za stvari

Poleg izgube časa boste zapravili denar. Namesto neštetih škatel uporabite nekaj, kar že imate doma, na primer škatle za čevlje. Pregrade v predalih in na policah lahko naredite iz različnih materialov.

3Ves dan imamo razgrnjene zavese

Dekle odpira zavese.
Foto: show999 iz iStock

Odpiranje zaves, da v sobo prepusti sončna svetloba, je priljubljena jutranja rutina. Če pa pustite zavese odprte ves dan, sploh če je soba na južni strani, lahko zaradi sonca sčasoma zbledi pohištvo.

4Olupimo zelenjavo, ki je ne potrebujemo

Če ne gre za zelenjavo, ki jo je potrebno olupiti, ne porabite časa za lupljenje korenja, kumar ali krompirja. Poleg tega, da boste porabili manj časa za pripravo hrane, boste jedli bolj zdravo, saj njihova lupina vsebuje zdrave vlaknine. Če pa niste prepričani o izvoru zelenjave in sumite, da je bila tretirana s pesticidi, je seveda priporočljivo olupiti kožo.

5Po hiši hodimo obuti

Pravilo sezuvanja je preprost način za čistejši dom in prispeva k zdravju domačih. Kar 85 odstotkov umazanije v naših domovih prihaja iz čevljev. Če bomo hodili obuti, si bomo le dali dodatno delo in nenehno sesali

6Uporabljamo klasične žarnice

V primerjavi z navadnimi žarnicami LED varčne žarnice zdržijo dlje in porabijo kar 75 odstotkov manj energije, s čimer boste prihranili na računu za elektriko. Najnovejše varčne sijalke imajo odlično svetlobo in hitro svetijo.

7Položnice gremo plačat na banko/pošto

Woman sending mail via automated self-service post terminal machine.

Če še niste, prihranite čas in namesto fizičnega odhoda na banko ali pošto plačajte račune prek internetne banke.

8Oblačila obešamo na kovinske obešalnike

Ko oblačila prevzamemo v čistilnici, pridejo običajno na kovinskih obešalnikih. Uporaba takšnih obešalnikov po likanju lahko zlahka zmečka oblačila. Raje investirajte v lesene oziroma žametne obešalnike, da zagotovite, da bodo oblačila tudi po likanju ostala ravna.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članek5 bizarnih kuhinjskih pripomočkov, ki jih niste poznali 2. del
Naslednji članekPrezračevalne naprave za zdravo bivalno okolje
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.