Čiščenje usnja in vzdrževanje usnja

Čiščenje usnja
Čiščenje usnja Photo by StockSnap on Pixabay

Usnje je naravni material in če želimo, da usnje dolgo ohrani svoj videz in lastnosti, ga moramo negovati skoraj tako, kot negujemo svojo kožo. Usnje je namreč koža, ob nepravilni negi pa se seveda izsuši in začne razpadati. Kako naj poteka čiščenje usnja in ali je usnje sploh mogoče očistiti?

Zaščita usnja pred vlago

Usnje je sicer vodoodporen material, kljub vsemu pa ni namenjen dolgotrajnemu izpostavljanju vodi. Pred vlago ga zaščitimo, in sicer tako, da ga impregniramo s sredstvi za impregnacijo – kremo, losjonom ali keramičnim premazom.

Čiščenje usnja v le nekaj korakih

Očistimo ga najlažje kar z vlažno krpo in kančkom klasičnega antibakterijskega mila, ki ga uporabljate za umivanje rok. Ko ga očistite, ga s suho brisačko nežno osušite.

Če se je na usnju pojavila plesen ali bolj trdovratni madeži, jih lahko odstranite za alkoholom za čiščenje, ki ga z vodo redčite v razmerju 1:1. Mešanice ne polivajte po usnju. Nanesite jo na čisto krpo in z njo nežno obdelajte madež. Pustite, da se naravno posuši.

Čiščenje usnja v nekaj korakih
Čiščenje usnja v nekaj korakih Foto: Cunaplus_M.Faba iz iStock

Mastnih madežev se lahko lotite kar z otroškim pudrom ali celo koruznim zdrobom, če ga imate doma. Potresite po madežu, pustite nekaj časa, da vpije vlago in maščobo, nato pa puder oziroma zdrob le odstranite.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekŠe pred začetkom zime poskrbite za manj toplotnih izgub v domu
Naslednji članekRenault 5ka, kot je nismo pričakovali: Renault 5 Turbo 3E
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.