Renault 5ka, kot je nismo pričakovali: Renault 5 Turbo 3E

Renault petka v obliki, ki se je nismo nadejali
Renault petka v obliki, ki se je nismo nadejali Photo by on renault

Pariški avto-moto šov je prinesel kar nekaj izjemno zanimivih primerkov, med katerimi je tudi veliko Renaultov. Med njimi tudi konceptni Renault 5, ki nosi še pripono Turbo 3E. Francoski avtomobilistični gigant je razkril naslednika slavnega Renaulta Turbo 2.

Renault 5 v obliki drift dirkaškega vozila

Minilo je točno pol stoletja od izida prvega Renaulta 5. Da bi proslavili to prečudovito obletnico, so pri Renaultu izdelali koncept, ki je naslednik modela Turbo 2. Renault 5 Turbo 3E se ponaša s kar 375 konjskimi močmi, predstavljen pa je kot prototipni električni drifter. Ustvarjen je bil z namenom, da se pokaže, kako zabavna so lahko električna vozila. Namenjen je driftanju, posebnemu načinu dirkanja, kjer vozilo drsi po cesti.

Turbo 3E omogoča tri različne nastavitve driftanja. Ko je vključena ena izmed teh nastavitev, se sprednji del vozila, kjer so nameščene LED sledi, obarva z modro, roza ali rumeno osvetlitvijo. Renault je pri svojem dirkaškem modelu mislil tudi na snemanje takih podvigov. Tako so v notranjost in na zunanjost vozila namestili deset nastavnih ročic za kamere in pametne telefone.

Renault 5 Turbo 3E je konceptni dirkač
Renault 5 Turbo 3E je konceptni dirkač Photo by on renault

Renault 5 Turbo 3E bi lahko kmalu presegel pojem koncepta

Renault 5 Turbo 3E lahko do 100 kilometrov na uro pospeši v 3,5 sekunde, njegova končna hitrost pa je 200 kilometrov na uro. Motorje poganja 42 kWh litij-ionska baterija, ki je lahko s 32A polnilcem napolnjena v dveh urah. Omogoča približno 400 kilometrov dosega v enem polnjenju, a je prav to ena izmed podrobnosti, ki še ni znana v polnem obsegu.

Da pa Renault 5 Turbo 3E ne bi bil le koncept oziroma prototip, so vse bolj glasne govorice o dejanski proizvodnji modela. Glavni mož podjetja Luca De Meo je povedal, da je vprašanje le v finančnem smislu. Ker v WRC tekmovanju še ni prostora za vozilo, namenjeno driftanju, bo moral Renaultova petica še nekoliko počakati. »Našli smo način, da s tem konceptom spišemo prelepo zgodbo,« je povedal De Meo.

Predelava legendarnega modela Renault 5
Predelava legendarnega modela Renault 5 Photo by on renault
Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekČiščenje usnja in vzdrževanje usnja
Naslednji članekToplotna črpalka Samsung EHS Mono HT Quiet
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.