Kako očistiti stene

odstranjevanje madežev s stene počečkan zid počečkana stena
Foto: JJ van Ginkel iz iStock

Čiščenje belih sten je lahko zahtevno opravilo, še posebej, če so stene zelo umazane in so na njih trdovratni madeži. Vendar pa je to opravilo nujno, saj le tako ohranimo videz in svežino našega doma.

Osnovna vodila

  • Čistimo vedno s čisto krpico, najbolje belo. Barvna lahko pušča sledi.
  • Vedno čistimo od zgoraj navzdol.
  • Preden se lotimo čiščenja večjih površin, čistilo testiramo na steni v skritem kotičku, kjer vas morebitni madež ne bo motil.

Postopek

1. korak: Priprava površine

Prvi korak pri čiščenju belih sten je, da jih temeljito očistimo prahu. Iz kotov ali stropov odstranimo morebitne pajčevine in odstranimo večje kose umazanije. Če želimo, lahko za to uporabimo vlažno krpo ali sesalnik z mehkim šobnjem.

2. korak: Izbira sredstva

Nato lahko začnemo odstranjevati trdovratne madeže. Obstaja veliko različnih čistil za madeže na trgu, vendar pa lahko za čiščenje belih sten uporabimo tudi naravna sredstva, kot je npr. limonin sok ali soda bikarbona.

Limonin sok je odličen za odstranjevanje madežev kave, vina in drugih tekočin, medtem ko je soda bikarbona odlična za odstranjevanje madežev, kot so maščobe in olja.

3. korak: Čiščenje

Če uporabljamo katerokoli od teh sredstev, najprej pripravimo raztopino z vodo, čistimo pa s pomočjo mehke krpe ali gobice, ki morata biti obvezno popolnoma čisti, da za seboj ne puščamo novih sledi. Raztopino, ki jo naesemo na steno, pustimo delovati nekaj minut in nato stene temeljito speremo s čisto vodo.

Če uporabljamo kemikalije, je pomembno, da upoštevamo navodila na embalaži in da zaščitimo svoje roke z rokavicami.

Po tem, ko smo odstranili madeže, lahko stene osušimo s čisto mehko brisačo ali pa jih pustimo, da se same osušijo.

Čiščenje belih sten je lahko precej zahtevno opravilo, vendar pa bo vsak trud poplačan s svežim in urejenim videzom našega doma.

čiščenje zida umazanega umazana stena
Foto: Valeriy_G iz iStock

Nekaj primerov …

  1. Sledi umazanih rok obrišemo preprosto z vlažno (in čisto!) krpico iz mikrofibre. Če z vodo nismo uspešni, lahko uporabite mešanico vode in alkoholnega kisa (lahko v razmerju 1:1). Bolj trdovratne madeže boste uspešno odstranimi z vodo, ki ji primešate nekaj amoniaka, kisa in sode bikarbone.
  2. Sledi flomastrov, črnila, kemičnega svinčnika odstranite tako, da kosem vate napojite s čistilnim etanolom, pritisnete na madež in ga obrišete. Poskusite lahko tudi tako, da krpo navlažite z lakom za lase in podrgnete. Uspešen naj bi bil tudi trik z belo zobno pasto. Nasete na madež, pustite delovati 10-15 min, obrišete z mlačno vodo in osušite z brisačko.
  3. Voščenke ali vosek lahko učinkovito odstranimo tako, da snov stzopimo s pomočjo sušilnika za lase in sproti brišemo kar s krpo in navadno milnico. Zasušene madeže lahko seveda najprej poskusimo odstraniti tako, da jih podrgnemo (a ne premočno, da ne poškodujemo stene oziroma odluščimo sloja barve).
  4. Rdeče vino s stene najprej popivnamo z gobico. Če smo dovolj hitri, lahko že tako odstrnimo madež skoraj v celoti. Morebitne ostanke madeža odstranimo s 3% peroksidom (kupite ga lahko v lekarni za razkuževanje ran). Nanesite ga na madže in obrišite s čisto krpo. Če niste bili učinkoviti, lahko poskusite še z raztopino vode in belila (v razmerju 4:1). Očistite in sperite, nato pa steno osušite s suho in čisto brisačko

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekJavni razpis za turistično infrastrukturo in znamenitosti
Naslednji članekPeugeot krivec za radikalno spremembo teh modelov

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.