Javni razpis za turistično infrastrukturo in znamenitosti

Lake Bled, Slovenia. Sunrise at Lake Bled with famous Bled Island and historic Bled Castle in the background.
Foto: SCStock iz iStock

Slovenija je s turizmom tesno povezana. Prav zaradi tega je za leto 2023 Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo nov razpis, ki bo pomagal pri razvoju turistične infrastrukture in izkoristku znamenitosti.

Turistični javni razpis za sofinanciranje

Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah v višini 10 milijonov evrov. »Z razpisom želimo izboljšati funkcionalnost, varnost ter kakovost javne turistične infrastrukture, namen razpisa pa je tudi dvigniti kakovost storitev in doživetij turistov,« so zapisali ob objavi v Uradnem listu.

Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah

Sofinancirana bodo vlaganja v urbane parke in druge zelene javne površine, plaže in obale morja, rek, jezer, ribnikov in drugih vodnih površin, drugo naravno dediščino, valorizirano v turizmu, turistične znamenitosti, parkirne površine, označevalne table, sprehajalne poti, razgledne površine, javne pitnike vode in podobno. Ampak, pozor. Ministrstvo bo podprlo le določene investicije.

To so investicije v infrastrukturo, ki je neposredno povezana s turizmom, kar pomeni, da bodo to infrastrukturo uporabljali pretežno turisti. Ta mora imeti vpliv na višjo raven kakovosti doživetja gostov in s tem doseganje višjega cenovnega pozicioniranja vseh turističnih ponudnikov, ki delujejo v teh destinacijah. Prav tako pa bo podprlo samo vlaganja v okoljsko učinkovite in zelene rešitve.

stunning sunset view from the piran city walls Piransko obzidje through wall window arch .
Foto: I love takeing photos and i think that is a really great opportunity for me to share them iz iStock

Komu je namenjen razpis?

Namenjen je lokalnim skupnostim na območju vodilnih turističnih destinacij oziroma destinacij, ki so imele po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije vsaj 5.000 prihodov turistov v letu 2021 ali imajo vsaj 10.000 dnevnih obiskovalcev letno.

Prijavijo se lahko tudi javni zavodi in zveze društev – oboji delujoči na področju turizma.

V razpisu je na voljo 10 milijonov evrov sredstev. Te zagotavlja Evropska unija iz naslova Sklada za okrevanje in odpornost.

  • Višina sofinanciranja lahko znaša do največ 80 % vrednosti upravičenih stroškov – razen v primeru parkirne površine, kjer lahko znaša višina sofinanciranja do največ 40 % vrednosti upravičenih stroškov.
  • Najnižja višina pomoči v okviru tega javnega razpisa znaša 10.000 evrov in najvišja višina pomoči 350.000 evrov.

Roki za oddajo vlog so: 3. 4. 2023 in 5. 6. 2023.

VIRgov
Prejšnji članekZaposlimo pisca: MojPrihranek išče novinarja (M/Ž)
Naslednji članekKako očistiti stene

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.