Ali daste jajca v vodo takoj ali ko voda zavre? Razlika v kuhanju je velika …

Jajca se kuhajo v vreli vodi.
Foto: antpkr iz iStock

Mary Frances Kennedy Fisher je bila ameriška kuharska strokovnjakinja, ki je umrla leta 1992, a njene knjige še danes vzbujajo veliko zanimanja.

Tako so založniki pred časom pripravili preizdajo njene knjige Kako skuhati volka (How To Cook A Wolf) iz leta 1942. V njej govori o tem, kakšne metode uporabljamo pri kuhanju jajc in zakaj so napačne. Meni, da je izraz ‘kuhati jajca’ napačen in da je skrivnost uspešne priprave te jedi v tem, da ni dejansko kuhana. Pojasnjuje, da ko daš jajce v vrelo vodo, ostane rumenjak surov, beljak pa se takoj skuha. Cilj je skuhati vse sestavine jajca hkrati na enak način.

Vintage Cookbooks: How to Cook a Wolf // Up Close with Claire

Dve alternativi glede ‘kuhanju’ jajc

V knjigi ponuja dve alternativi. Da lupina ne poči, predlaga, da jajce, preden ga položite v vrelo vodo, najprej prelijete s hladno vodo. Nato ga kuhate pri nizki temperaturi, kolikor dolgo želite. Fisher ugotavlja, da se bo na ta način skuhal prav tako hitro kot v vreli vodi, vendar bo bolje kuhan. Za drugo metodo predlaga, da jajce potopite v hladno vodo v majhni posodi. Nato jo na hitro segrejete, in takoj ko voda zavre, je jajce pripravljeno za uživanje. Vendar je kasneje priznala, da obstaja pomanjkljivost, saj je težje očistiti lupino jajca, če uporabljate njene metode.

Mehko kuhano jajce v posodi.
Foto: Derkien iz iStock

A pozor …

Poleg tega so jajca na ta način mehko kuhana, zaradi zdravstvenih razlogov pa danes vsi strokovnjaki priporočajo trdo kuhanje jajc, še posebej za majhne otroke, poroča Mirror.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekNovost v popularni kulturi: Ekološko osveščeni band
Naslednji članekNajbolj optimalna hitrost vožnje za varčevanje z gorivom je…

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.