Najbolj optimalna hitrost vožnje za varčevanje z gorivom je…

A closeup of a car fuel gauge. 3d render
Foto: M-A-U iz iStock

Na učinkovitost porabe goriva vašega vozila vplivajo številni dejavniki, vključno s proizvajalcem, modelom, koeficientom zračnega upora in vrsto motorja. Enako pomembna pa je tudi hitrost, s katero vozite avtomobil. Ob vedno višjih stroških pretirana poraba goriva ne ustreza nikomur in vse več voznikov išče načine kako pri vožnji čim več privarčevati. A ste vedeli, da obstaja dejansko optimalna hitrost, s katero lahko vozite svoj avtomobil in dosežete največjo učinkovitost porabe goriva?

Optimalna hitrost za vožnjo

Seveda je dejstvo, da bodo manjši, bolj aerodinamični avtomobili vedno bolj ekonomični pri višjih hitrostih, kot na primer tovornjaki in ostala težja in večja vozila. A na splošno velja zlato pravilo, da so avtomobili najbolj učinkoviti pri hitrosti med 65 in 90 kilometrov na uro. Če torej vozite s hitrostjo 10 km/h bo vaša vožnja z ekonomičnega vidika neučinkovita, saj porabljate gorivo, obenem pa ne pokrijete nobene izrazite razdalje.

speedometer, car wallpapers, dashboard
Foto: qimono iz Pixabay

Ko avto doseže območje hitrosti 65 km/h, vsaki kilometer na uro povečanja zahteva veliko več moči kot izboljšanje učinkovitosti motorja. Preprosto povedano, povečanje moči za prehod iz 65 na 85 kmh/h je veliko večje kot na primer prehod iz 10 na 20 km/h. Ko se vozite hitreje, postaneta pomembna dejavnika zračni upor in stiskanje pnevmatik. Na koncu tudi majhen porast hitrosti povzroči veliko hitrejše kurjenje goriva. Navedena računica velja predvsem za osebna vozila, medtem ko tovorna in terenska vozila vozijo najoptimalneje pri še nekoliko manjši hitrosti.

Zakaj so večje hitrosti bolj potratne?

Po podatkih ameriškega Ministrstva za energijo je najboljša poraba goriva dosežena pri vožnji med 56 in 97 km/h. Ko presežete 97 km/h, se učinkovitost porabe goriva zmanjša. Razlog za to je preprost: hitreje ko vozite, večji zračni upor se pojavi in več trenja doživijo vaše pnevmatike.

Po uradnih podatkih se največ goriva porabi za speljevanje avtomobila iz mirovanja, še posebej če pospešujete agresivno.

Vpliv drugi faktorjev

Tudi če vozite v optimalnem območju hitrosti, morate vedeti, da obstaja več drugih dejavnikov, ki vplivajo na porabo goriva, nekateri izmed njih pa morda niso pod vašim nadzorom. Na primer, količina prometa, stanje cest, naklon, po katerem se vozite, in splošno stanje vašega motorja so vsi pomembni dejavniki.

Moscow, Russia - August 08, 2017: Traffic jam. Blurred silhouettes of cars surrounded by steam from the exhaust pipes. Environmental pollution
Foto: ElcovaLana iz iStock

Največ kar lahko kot odgovoren voznik naredite je, da držite enakomerno hitrost, če je le mogoče in se izogibate pretiranemu pospeševanju in menjavanju hitrosti.

Prejšnji članekAli daste jajca v vodo takoj ali ko voda zavre? Razlika v kuhanju je velika …
Naslednji članekKako učinkovito sanirati strop po izlivu vode v zgornjem nadstropju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.