Novost v popularni kulturi: Ekološko osveščeni band

COLDPLAY IN SOUTH KOREA
Foto: Jisu Han iz Unsplash

V času, ko ekološka osveščenost postaja velik del našega vsakdana, poglede na svet spreminjajo številne panoge, po novem tudi popularna kultura. Coldplay je izredno popularna britanska pop skupina, ki se po novem ponaša tudi z okolju prijaznimi koncerti. Po zadnjih podatkih, ki so jih člani skupine delili na svoje Twitterju, jim je uspelo z ekološkimi ukrepi prepoloviti izpuste ogljika v okolje.

Skupina je že pred časom napovedala, da bodo svoje glasbene turneje postavili na bolj ekološke temelje, v ospredju pa bo zmanjšanje izpustov ogljika. Pri tem je bilo uporabljenih več metod, vključno s pridobivanjem električne energije s kolesi in plesišči, ki proizvajajo elektriko, gradnjo kulis iz bambusa ter zasaditvijo drevesa za vsako prodano vstopnico.

Group of people raise their hands on stadium
Foto: Josh Sorenson iz Pexels

Ekološkost koncertov tudi znanstveno podprta

Rezultati okolju prijaznih koncertov so bili podprti tudi znanstveno, s strani profesorja Johna E. Fernandeza z univerze MIT. Slednji je primerjal podatke prvih 12 mesecev turneje s preteklimi in prišel do ugotovitve, da je turneja Music Of The Spheres doslej povzročila 47% manj izpustov CO2e v primerjavi s prejšnjo stadionsko turnejo (2016-17).

Pri Coldplay poudarjajo, da so za izvedbo celotnega šova (zvok, luči, laserji itd.) uporabljali sisteme električnih baterij, ki jim omogočajo čim bolj učinkovito uporabo 100-odstotno obnovljive energije. Prav tako so začeli uporabljati električna vozila in alternativna goriva, s čimer zmanjšujejo odpadke in uporabo plastike na minimum.

Coldplay se je zahvalil tudi svojim oboževalcem, ki so pripomogli k polnjenju baterij za predstave s pomočjo koles na pedalih, ter potovali na koncerte peša ali javnim prevozom. Oboževalci so bili nagovorjeni tudi k uporabi zbiralnike za recikliranje, ločevanju odpadkov, vračanju LED zapestnic po koncertu, itd.

Na obzorju nove smernice popularne kulture

Svetovne turneje so vedno predstavljale okoljsko nočno moro, če ne drugega že zaradi prevoza osebja in opreme. Raziskave so pokazale, da večina izpustov med turnejami pogosto več kot 90 odstotkov – izhaja iz potovanj. Coldplay se je posledično zavezal k minimiziranju letalskih potovanj in uporabi “obnovljivih goriv za letalstvo”, kadar je letenje neizogibno.

Rome, Lazio, Italy - May 2, 2017: Piazza San Giovanni after the May Day Concert
Foto: lucamato iz iStock

Čeprav rešitve niso popolne, pa so takšne geste lahko vzpodbuda za spremembe in upamo, da bodo smernice Coldplaya pri turnejah postale merilo za druge izvajalce, ki organizirajo turneje. Obiskovalci koncertov z ekološko ozaveščenostjo lahko tudi od umetnikov, ki jih gredo poslušat v živo, pričakujejo določeno raven odgovornosti do okolja.

Prejšnji članek5 glavnih prednosti domače sončne elektrarne
Naslednji članekAli daste jajca v vodo takoj ali ko voda zavre? Razlika v kuhanju je velika …

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.