8 napotkov za kurjenje kresa

3d rendering of large bonfire with sparks and particles in front of full moon light at sand beach
Foto: BrilliantEye iz iStock

Kurjenje kresa je ponovno aktualno, lahko bi rekli, da je vedno aktualno. Vsako leto slovenske služve za zaščito in reševanje obveščajo o napotkih, omejitvah in prepovedih pri kurjenju kresov. Katerih napotkov se moramo držati vsako leto?

Napotki, omejitve in prepovedi so preventivni ukrepi za požare v naravnem okolju. Organizatorje javnih prireditev s kresovanjem in vse tiste, ki kurijo kresove ob prvomajskih praznikih ali drugje, je nujno obveščati.

Napotki pri kurjenju kresa

  • prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega metra od roba kurišča kresa,
  • če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali (npr. peskom, kamni ali opeko),
  • kres mora biti ves čas pod nadzorom polnoletne osebe,
  • ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati, če pa kres že gori, je treba kurjenje prekiniti,
  • pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,
  • prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,
  • po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),
  • na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci.
bonfire, switzerland, chienbäse
Foto: scratsmacker iz Pixabay

Dodatne omejitve in napotki za kurjenje kresa

Paziti pa je treba tudi na dodatne napotke in omejitve. Tu so predpisi o gozdovih, kot je Pravilnik o varstvu gozdov. Prav tako lahko tudi lokalne skupnosti v naravnem okolju s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi ali jih določijo tudi drugod (npr. v naseljih). Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja.

Požarna ogroženost je pomemben dejavnik

V primeru morebitne razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja je kurjenje kresov v naravnem okolju prepovedano.

Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

Prejšnji članekZa nakup kmetijske mehanizacije na voljo 15 milijonov evrov
Naslednji članekNajbolj prodajani avtomobili v Evropi leta 2023 (Q1)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.