7 stvari, ki ne sodijo na podstrešje

podstrešje

Še posebej, če nimate kleti, se zdi podstrešje odličen prostor, kam potisniti stvari, ki jih ne rabimo vsakodnevno. Če podstrešje ni dokončano in urejeno, se je vseeno dobro izgobiti shranjevanju določenih stvari v tem načeloma vlažnem in večjim temperaturnim nihanjem izpostavljenem prostoru.

Kartonske škatle

Čeprav je shranjevanje v kartonskih škatlah praktično in načeloma ugodno ter z ekološkega vidika morda bolj smiselno, je bolje, če stvari shranite v plastičnih zabojnikih. Vlažen karton bo privlačil miši in žuželke, na udaru pa ne bo le škatla, temveč tudi stvari, ki so v njej shranjene. Plastični zabojniki, ki dobro tesnijo, bodo vaše stvari ohranili prav takšne, kot ste jih v škatle pospravili.

Dokumenti in slike

Papir bo nase vezal vlago, tisk bo zbledel, dokumenti bodo uničeni. Za shranjevanje dokumentov tako podstrešje, ki ni izolirano, zagotovo ni dobra lokacija. Enako velja za slike.

Elektronika

Elektronika je na udaru predsvem v vročih poletnih dneh. Zakaj tvegati, da ob visokih temperaturah katerega od delov naprav raznese?

Barve in laki

Tako visoke kot nizke temperature niso primerne z shranjevanje barv. Barve bodo ob izpostavljenosti ekstremnim temperaturam hitro otrdele in bodo povsem neuporabne. Barve in lake je treba shranjevati v prostorih z zmerno temperaturo.

Vino in hrana

Oboje se lahko ob izpostavlanju velikim temperaturnim nihanjem hitro pokvari, predvsem v toplem delu leta. Hrano (ki ne sodi v hladilnik ali zamrzovalno skrinjo) in vino je treba hraniti v suhem in hladnem prostoru.

Leseno pohištvo

Dragocene kose pohištva bo vlaga uničila, od vročine bo popokalo; vlaga in plesen bosta poskrbeli, da bo pohištvo povsem neuporabno. Če le imate možnost, kose pohištva hranite drugje.

Novoletna dekoracija

Resda je povsem priročno, če okraske, umetno smrečico in druge stvari pospravite na podstrešje, kjer bi vas počakalo do prihodnjega leta. Vseeno pa jim lahko vlaga in vročina poleti škodita. Bolje je, če te stvari hranite recimo v garaži, na dnu katere izmed omar ali v priročnih zabojih, ki se shranijo pod posteljo.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako izbrati pravo kuhinjsko korito?
Naslednji članekČrna kuhinja: Jo je sploh vredno imeti?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.